Header Ads

Chef Wan Tegur Netizen Yang Berfikiran Negatif Dan Hasad Dengki Di Media Sosial


Laman sosial pada masa kini amat penting bagi setiap orang kerana berbagai tujuan boleh dilakukan serta disampaikan kepada sesiapa sahaja dengan segera.

Kelebihan dan kekurangan setiap sesuatu pasti ada dan juga risiko yang menunggu. Begitu juga dengan laman sosial di era baru ini terkadang dijadikan tempat luahan perasaan seseorang. Tak kurang juga dijadikan sebagai medium untuk perniagaan.


Setiap perkara yang dimuat naikkan di laman sosial pasti ada risiko menjadi kecaman sesetengah netizen yang tidak berpuashati. Komen-komen membina akan membantu sesiapa sahaja dan komen-komen negatif akan membuatkan seseorang itu akan kecewa malah mungkin lebih dari itu.

Terbaru, Chef Wan, selebriti popular tanah air telah membuat satu teguran terhadap netizen kerana mungkin tidak mampu bertahan lagi melihat kebanyakkan netizen yang hanya menjadi 'keyboard warrior'.

Kata Chef Wan, sesetengah netizen selalu salah sangka dan berfikiran buruk terhadap orang lain. Mereka tidak menyedari yang komen negatif itu yang ditujukan kepada orang lain sebenarnya telah menunjukkan sikap, hasad dengki dan iri hati yang wujud dalam diri mereka sendiri.

Teguran Chef Wan Di Laman Instagram Miliknya

I would like to share something interesting that i have observed with the way our societies have become these days esp in social media. My facebook friend posted this beautiful tudung apparenty cost rm$21,600.00 purchased by some one in Kelantan and mentioned how hebat this women is. So i was reading all the comments and realised all this unecessary comments such as tak baik membazir la.Baik pi tolong org susah dan mcm2 lagi yg negative tu juga memperlihat kan lagi sikap iri hati dan PHD setengah manusia. La mana mereka tahu yg org kaya ini tak bersedekah harta dia dan tolong org susah? Kita bersangka buruk for what? Duit dia harta dia suka hati dia la nak beli tu semua.Even if we feel nak mengata simpan saja opinion tu untuk diri sendiri no need to make such comment and put her down mau pun suggest itu dan ini mcm kita ni pandai sangat.We create a society on social media yg suka mengumpat dan mengata lagi ada. These days susah jika kita tunjuk2 kan di social media pun pasti ada org tak senang hati. My question is why can we be happy for her success and be inspired instead kita kutuk dan mengata lagi as though what she just did is not corrrect. Nak jahit crystal ke berlian ke atas tudung dia suka hati dia lah. Instead that update become a platform for other women to put her down. This behaviour sangat tidak baik. People oftened forget when u make such a negative comment with out thinking it is also a true reflection of diri kita serta sikap kita. Be happy for them sudah lah. Lagi satu as i always have suggested if kita tak ada sesuatu yg baik nak keluar dari mulut kita we are better off not saying anything at all. Otherwise that become a platform for others to create this poor habit of mengumpat orang tak kesudahan. U might not do it live but u are doing it in the social media when the whole world is listening, watching at time also tempted to say something. Tak betul yg keluar dari mulut kita pun pasti boleh jadi pergaduhan. Even when i make such a remark today pun pasti yg ada marah dan maki hamun saya pun ada. Tapi tak apa la asal kan i am speaking the truth that we should be always happy for others people success. Tak payah la nak bagi suggestion2 yg lain!
A photo posted by chef wan (@chefwan58) on

No comments

Powered by Blogger.