Header Ads

Kerana Kanta Lengkap Dan Ingin Cantik Wanita Ini jadi Buta 48 Jam, Mata Tak Nampak Kelabu Nasib Baik Tak Rosak

Penggunaan contact lens atau kanta lengkap sememang menjadi satu kebiasaan dan trend dikalangan golongan wanita pada hari ini, malah aksesori ini juga boleh dianggap wajib dipakai setiap masa.

Walau bagaimanapun, penggunaan kanta lengkap ini juga mempunyai kebaikan dan keburukannya yang tersendiri. Sebagai seorang pengguna anda harus dan wajib memastikan setiap barangan yang dibeli adalah berkualiti agar tidak memberikan kesan sampingan selepas dipakai.

Seorang wanita tampil di laman sosial Facebook berkongsikan pengalamannya yang agak menyeramkan dengan penggunaan kanta lengkap ini di mana beliau terpaksa bergelap selama 48 jam.


Oleh: Iqa Arze

Kerana Kedegilan Diri Sendiri Untuk Cantik

Assalamualaikum wbt...

Okay dah seminggu tak bersua dgn facebook ... last week hari Ahad bertarikh 23 April 2017 mmg tarikh keramat yg mmg tak akan iqa lupa sampai bila2 ...

Lumrah perempuan tak pernah rasa puas, padahal Allah dah bagi semua elok2 ... nak menyegak nak melawa nak nampak cantik .. ubah ciptaan Allah , touch up sana sini .. lukis sana sini .. tapi bila Allah kata KUN FA YA KUN .. maka terjadilah dia .. dan kita kena terima sbb salah dan sifat degil sendiri jugak ..

Selama ni baca dlm fb ja pasal BAHAYA contact lens ni .. tapi bila kena kat batang hidung sendiri .. Allahu .. baru nak ingat Allah .. baru nak sedar semua ni bahaya semua ni buat kita merana .. BENDA KALAU TAK KENA KITA TAK TAU ... bila dah kena mmg serik yg sangat2 ..

Penggunaan Contact Lens Kerana Ingin Cantik

I am not contact lens lover and pakai pun just bila ada event/ majlis/ hari2 tertentu shj .. sy mmg pakai spect and mata saya silau yg tinggi.. tapi hati ni teringin kelainan so sy start berkenalan dgn lens tahun lepas .. at first beli yg mahal dekat kedai spect but then bila pakai mcm tak selesa .. then beli online ..

Alhamdulillah SANGAT SELESA .. (nampak tak? Benda yg bahaya jugak yg selesa 😂) Then recently bila pakai mata selalu jadi kabur . Macam ada asap kat sekeliling .. mulalah nak tanya kawan KL ni tgh haze teruk ke apa .. ke asap vape bdk2 kampus 😂 tapi diorang cakap takdak apa pun .. bila jadi mcm tu saya akan buang lens then pakai spect balik ..

So , last ahad ada kenduri my cousin kawen , so sbb nak melaram sakan saya pun pakai lens + with the fake eyelashes, sebab bukan selalu pakai pun plus lens tu baru pakai sekali je .. not to mention bukan expired pun lagi baru sebulan 7 hari .. and masa hari kenduri tu PANAS yang AMAT ( orang perlis dh paham panaih kat sini macam mana ..)


Mata Terasa Seperti Ada Sampah

saya start pakai pukul 11 pagi and around pukul 430 petang macam tu mata start kabur and kelabu macam nampak asap gitu .. i ask my parents ajak balik then around pkl 630 petang kitorang gerak balik .

so once sampai rumah saya terus CUCI TANGAN BERSIH2 and cepat2 keluarkan lens .. selalunya bila keluarkan lens mata yg kelabu tu akan okay but NOT THIS TIME .. then saya terus mandi and cuci make up semua but then tetiba mata macam ada sampah or bulu mata dalam mata ..

(My fault.. saya pegi tenyehkan mata tu sebab ingat ada habuk or bulu mata .. Mata pedih but still boleh bukak, still boleh layan AME17 siap tgk Fattah Amin lg .. but then air mata keluar non-stop .. start pedih .. so saya naik tidur dgn harapan esok pagi akan okay ..

I woke up on 24th April morning tu and guess what .. kelabu . Langsung tak nampak apa . And dh start bengkak . Kelam kabut cari klinik but sadly hari Isnin tu Public Holiday so satu klinik kat Perlis ni tak bukak

90% Selaput Mata Hitam Rosak Dan Luka

Kecemasan hospital pun ramai .. dalam hati berdoa sangat2 jgn ada apa2 jadi kt mata .. then my mom decide nak refers pharmacist je , so dia cakap allergic to contact lens and bg ubat titik . Balik rumah titik and rehat jap and guess what mmg lega sikit .. but after 2 hours mcm tu mata start pedih yg amat and langsung tak boleh nak gerakkan mata .. so saya terpaksa pejamkan mata and terus my parents bawak g Alor Setar and Alhamdulillah we went to PMC and kebetulan pakar otw balik AOR .. dia checked and cakap i should be thankful sbb takdak infection ..

BUT !!! Selaput mata hitam saya dah 90% ROSAK DAN LUKA .. masa tu memang redha je la apa yg akan jadi .. Dr Bashkaran advised me yang sebenarnya lens ni yg mahal ke murah ke SAMA SAHAJA .. selaput mata kita ni is very very fragile .. setiap kali kita nak keluarkan lens our selaput mata ni akan effected jugak .. so kena extra careful .. KEBERSIHAN satu hal, then faktor2 lain macam cuaca, keadaan mata sendiri boleh leads to injury .

Jadi Buta Sekejap

Lagi satu kalau boleh jgn ambik ubat pharmacy sebab kadang ada yg consist drugs yg boleh terukkan lagi luka mata .. Saya memang betul2 serik .. bayangkan .. 48 hours . GELAP . KOSONG .

Kena pejam mata even boleh bukak .. then bila dah pejam mata akan melekat and bengkak sebab lama tertutup .. dalam hati hanya mampu berdoa .. nak sembuh kena letak titik ubat and krim .. pedih dia pulak Allah ja yang tau ..

Lagi satu yg paling terkesan is bila my parents bertungkus lumus jaga and take a good care of me .. rasa hiba sangat bila mama suapkan makan tolong pakaikan kasut ironkan tudung tolong pimpin ke toilet then sapu ubat semua .. papa pulak sampai ke hulur ke hilir try cari klinik cari doctor semua .. atok pun sampai menitis air mata tgk cucu dia jadi buta kejap ..

So GIRLS AND BOYS , please be extra careful .. BELUM KENA BELUM TAHU guys .. one word . SENGSARA.

Sorry panjang sangat and gambar masa awal time tgh happy yg belakang tu tgh merana .. gambar injury 1st day tak ada sbb mata langsung tak boleh bukak. - Koleksi Viral

No comments

Powered by Blogger.