Header Ads

Petrol Dibayar RM15, Dapat 3.67 Liter Saja? - Shell Buat Permohonan Maaf Atas Kesilapan Tentang Penetapan Harga Terbaru

PUTRAJAYA - Shell Malaysia pada hari ini telah mengeluarkan satu kenyataan permohonan maaf terhadap pelanggannya yang terjejas akibat masalah teknikal yang dihadapinya. Permohonan maaf secara terbuka itu dibuat melalui laman Facebook rasmi Shell.


Dalam kenyataan itu, pihak Shell memaklumkan berlakunya satu masalah perubahan harga bari dibeberapa stesen minyak sekitar jam 12.01 pagi sehingga 1.30 pagi tadi yang membabitkan 160 transaksi yang mana pelanggan terlibat terpaksa membuat pembayaran dengan harga yang melambung tinggi.

Shell turut menasihatkan mana-mana pelanggannya yang terlibat dengan permasalahan ketika mengisi minyak di mana-mana sahaja stesen berkenaan perlu memeriksa semula resit bayaran dan diwajibkan membawa semula ke stesen tersebut untuk membuat tuntutan pembayaran balik ekoran kesilapan berkenaan.

Harga terkini petrol dan diesel bagi tempoh 18 hingga 24 Mei 2017 adalah seperti yang berikut:

Berikutnya adalah aduan dari Martina Abu Hanifa yang telah viral di media sosial semenjak dimuat naik ke laman Facebook.

Tarikh: 18 Mei 2017
Waktu: 12.20 pagi
Lokasi: Shell Salak Selatan

Tadi masa nak pegi kerja...aku tgk minyak keta dah nak out..ingat nak isi kat kawasan umah...tapi di sebabkan ada shell sehala ngan jalan aku nak g keja...maka aku isi lah kat Shell Salak South.

Aku bayar la kat kaunter RM15...bile aku pump minyak ke tangki, br tekan...tau2 amount kat meter dah RM15...pastu aku tgk cuma 3.67 liter saja.

Aku jd pelik. Pastu aku biarkan nozzle pump kat tangki, aku g blk ke kaunter...ms tu aku tgk ada sorang anak muda dah bising2, isi minyak RM20 dpt xsampai 5 liter..

Pastu aku plak tanye, apasal aku isi RM15 cuma dapat 3.67 liter. Mat Bangla tu kata, sekarang minyak sudah naik. Aku tanye berapa naik...dia suh aku tgk kat pump. Aku tgk kat pump dia tulis 409.0 sen/litre.


Aku pegi balik tanye mat bangla tu...

Aku : eh...bape selitre minyak skrg? xkan rm4.09 selitre???

Bangla : saya x tahu kakak...hari nie sudah naik...kerajaan sudah naik minyak.

Aku : kepala hotak kau...kalau minyak naik xkan sampai rm4.09 selitre????? sapa set itu mesin???

Bangla : xtahu kakak...saya kerja saja...bos kata itu mesin kerajaan sudah set...tiada sapa yg set...

Aku : kau pegi panggil bos kau skrg... ( hati dah panas )

Bangla : Boss sudah balik kakak...xda sapa saya mau cari..

Aku : hoiii bodoh...kau call la sapa u punya boss...u punya manager or u punya supervisor...pandai u orang mau tipu ha...

Xlama pastu sorang lagi brader dtg...dia guna card credit...kata nya dia isi 20 litre kena RM130...terkejut...terus ke kaunter.

Yg paling bangang bile bangla tu wat muka sial dia...org dah ramai marah2...pastu brader tu minta buka pintu...nak call boss dia..cakap sdr...tp bangla tu xnak...aku dah mula tempik2 kat situ maki hamun bangla tu. Last2 dia call boss dia..bile brader tu nak cakap ngan boss dia...

Boss dia boleh cut line. Aku dah sampai angin kat kepala...tggal nak pecahkan cermin kaunter bayar tu jew...sbb aku nak ajar sikit bangla bodoh tu. Last aku call balai tempat keja aku...

Aku minta mber tlg call balai berhampiran, sbb aku nak suh anggota polis dtg situ and pggil boss shell tu...barua sgt...aku tahu lah hr nie hr rabu...minyak naik...tapi xkan dr RM2.90 naik sampai RM4.09????? Aku xtahu apa brader tu dah buat...ms lepas aku settle cakap ngan mber aku...aku tgk bangla tu dah pulangkan balik duit brader tu...dan brader tu kata "bg duit kakak nie cepat (aku la tu)...sbb ini kakak mau masuk kerja...."

Last dia pulangkan balik duit aku....hoiii...klu nak menipu pun agak2 la...nasib aku jenis isi minyak selalu tgk meter...klu aku main punch letak and blah...xke nampak bangang aku kat situ????

#KPDNKK minta la pantau station2 minyak nie...jgn ikut suka bapak diorg nak naik harga minyak ikut suka....dah ar minyak tiap2 minggu naik...turun...naikkk...tapi xkan naik dua kali ganda. Yg aku xleh blah bangla tu jwb " itu kerajaan naik minyak....itu kerajaan kasi setting itu mesin pump minyak..."

Maka aku pun naik minyak la kat situ kan...nasib kau kat dalam jew bangla...klu awal lg...dan pintu tu msh terbuka...lunyai aku kerja kan kau...lepas tu org dah ajar...dia plak mengajar kite.

Korang2 yg rajin isi minyak tu...hati2 laaa...sentiasa tgk meter litre tu...jgn main isi blah, tau2 keta mati tgh jalan sbb minyak xda...pd hal br isi....

Station pump minyak jgn la bangkai sgt buh bangla tgh2 mlm...bile jd hal jawapan semua xtahu...bodoh sgt...korang ingat korang tipu sapa????? nasib korang xbaik sbb aku yg kena tadi.
#MohonViral supaya xkan da lagi org terkena...be carefull pas nie.

No comments

Powered by Blogger.