Header Ads

Dimarahi Di Khalayak Ramai Kerana Lambat Berurusan Di Mesin ATM, Komen Balas Makcik Ini Buat Semua Terdiam Membisu

Balik rumah, tengok beras, minyak dan sabun basuh semua dah kurang. So, start motor nak pergi Giant. Singgah di petrol pam kat Batu Caves nak pregi ATM keluarkan duit. Aku masuk sekali dengan sorang kakak tengah pimpin anak 2 orang sama tujuan pergi mesin ATM.

Masalahnya aku duduk terconggok kat belakang dia ada la 5-7 minit jugak. Dalam hati dah macam-macam hamun keluar, apa benda terhegeh-hegeh nak pakai ATM ni. Last aku tak boleh tahan aku tanya.

"Kenapa lambat sangat kak, org lain pun nak pakai ni. Aku cakap dengan suara tinggi la jugak sebab bagi aku dah tahap lembab sangat ni.

Akak tu jawap kat aku dan aku terus rasa bersalah.


"Saya nak keluar duit dik tapi mesin tak boleh keluar duit sepuluh. Ada duit lima puluh dengan seratus jer. Akak dah pegi 3 ATM dah tapi semua sama. Kalau akak pegi mesin CIMB sebelah ni nanti potong seringgit" (muka dia betul betul berkerut sedih masa ni).

Aduhhh... then aku tanya nak keluar berapa dia cakap RM40 sebab tu jer yang tinggal dan cukup untuk belanja anak sekolah minggu ni dengan belanja dia sementara tunggu gaji hari Khamis.

Wei, ini gerenti tuhan tu nak uji aku. Semaalm dia dah bagi aku untung jual mainan macam Yahudi mabuk then aku jumpa akak ni. Aku punya rasa bersalah masa tu tak tau nak cakap macam mana sebab sound dia dan pikir dia ni lembab bagai semua kejap tadi.

Dalam dia dok kalut tu, aku mintak dia cancel transaction tu dan bagi aku pakai ATM. Aku mintak nombor akaun dia. Mula mula dia refuse tapi last last bagi gak sebab aku cakap nak transfer seringgit jer suruh dia pakai ATM CIMB kat sebelah tu.

So lepas settle aku kat ATM tu, aku cakap akak dah boleh pakai. Aku blah cepat2 pegi kat motor. Tengah aku start moto akak tu datang kat aku sambil mata bergenang genang cakap terima kasih siap pegang tangan aku semua. Aku jem jap cakap, takpe pakailah kak saya bagi ikhlas tu then aku terus jalan. Aku takmau pikir dah macam macam. Aku sedekah laa sikit portion duit mainan semalam.

Bagi aku, tuhan tu kalau dia nak bagi, dia terus bagi. Kalau dia tak nak bagi or nak tarik balik dia terus tarik. Sampai laa ni aku menyesal sebab marah marah (walaupun dalam hati) akak tu. Lain orang, lain masalah. Apa yang kita boleh bantu kita bantu. Mana tau esok lusa time kita pulakkan?

Sumber: Mohd Khairul

No comments

Powered by Blogger.