Header Ads

Aku Dah Bertahun-Tahun Tunggu Nak Anak, Tapi Orang Macam Ni Senang-Senang Je...

Satu kisah yang begitu banyak memberi inspirasi kepada sesiapa sahaja yang membacanya. Allah menguji kita di titik yang kita sangat lemah dan yang pasti kita tidak pernah menyangka akan mendapat ujian dan dugaan sebegini.

Satu perkongsian yang harus dibaca dan percayalah setiap cabaran yang datang pasti ada sebab dan musabab di sebaliknya. Teruslah melangkah menuju ke depan dengan penuh keyakinan.


Pesakit masuk dibawa MA.
'Kes apa?'
'PV bleed,' jawab MA. (Read: per va-ginal bleed).
Dua org colleagues lelaki dah pandang aku.
'Nak suruh aku tengok la tu.' 🙄
'Alaaa tak nak tengok PV bleed lagi dah hari ni please..' Mengadu.

Pastu colleague lain yg xtau cerita tanya,'kenapa? Siapa O&G on call hari ni? Garang ke?'
'Tak la.. Bukan sebab garang.. Fobia..'

Sebelumnya..

'Najiha, nak passover satu kes. Pt ni single. Last menstrual period 2 bulan lepas. Dtg complain pv bleed dgn lower abdominal pain. Darah dah soaked 3 pads. Deny blood clot or POC (product of conception). Katanya se-xually inactive. Tapi sedara yg bawa syak dia gugurkan kandungan.
'
Lepas colleague balik, mesin scan ditarik sambil menarik langsir. Mencipta ruang berdua bersama pesakit. Dengan harapan dia mahu bercerita.

'Adik, kita scan sket eh.' Ujarku kepada pesakit berusia belasan tahun itu.
Sambil memeriksa perut, 'Adik, adik dah kahwin?'
'Belum.'
'Adik ada boyfriend?'
'Ada.'
'Sorry saya tanya. adik memang xpernah 'bersama' lelaki ke?'
'Xpernah.' Menafikan.

Melihat scan finding, colleague dipanggil.
'Tolong double check jap.'
'Hmm kalau palpate perut, uterus at 20 weeks size. Well contracted.. scan uterus nampak besar tapi kosong.' Dengan mesin scan usang yg menanti masa, kami cuba menafsir.

'Xpela adik. Kita nak sample kencing eh.'
Setelah berkali2 datang dan soal pesakit, sedikit demi sedikit dia membuka cerita yg disembunyikan.
'Saya sebenarnya pernah kena tangkap basah.'
'Bila?'
'Bulan sepuluh tahun lepas.'

'Adik memang ada 'bersama' x?
'Ada..'
'Bila last sekali?'
'Bulan sepuluh tu la.'
'Ok saya minta izin periksa bawah eh? Adik hilang banyak sangat darah ni. Nadi adik laju sangat ni. Kita kena tahu punca.'
Akhirnya. Baru boleh proceed dengan further examination sebab pt dah mengaku se-xually active.

Melihat va-ginal tear, kesabaran mula menipis.
'Adik, adik cakap betul2. Adik dah bersalin kan?'
'Tak.. mana ada..' Masih menafikan.
'Adik xpayah tipu doktor. Adik ingat ktrg ni baru kerja sehari dua ke?' Colleague mula bersuara.
'Aah..'
'Pukul berapa bersalin tadi?'
'Saya xingat..'
'Adik bersalin kat mana? Baby mana?'
'Kat toilet..'
'Baby mana? Besar mana?'
'Saya xtahuuu. Dia lahir2 xmenangis.'
Marah.
Kecewa.
Sedih.
Sakit hati.
Semua ada.
Kenapa, adik?
Why???

'Aku xfaham betullah. Aku punya la bertahun2 tunggu nak anak. Wife aku berapa kali gugur. Tapi orang macam ni, senang2 je..' rungut colleague.
'Sebab Allah akan uji pada titik lemah seseorang..' ujarku perlahan.


Aku pernah terfikir.
Kenapa Allah bagi org2 yg xnk anak, dorang senang sangat mengandung?

Kenapa org yg bertahun2 berusaha demi gelaran seorang ibu, susah sangat nak mengandung? Kadang2 dah dapat anak, anak mereka ssh sgt nk survive..

Aku terlupa.
Yg Allah akan uji seseorg tu pada titik yg paling dia lemah.
Selagi x lepas ujian tu, selagi tu Allah akn uji.

Tanpa kita sedar,
Benda yg kita ssh sgt nk lawan suatu masa dlu,
Kita blh lawan dgn macho nya pada hr ini.
Kecik2 dulu maybe susahnya nak pakai tudung.
Tapi sekarang kalau keluar xpakai tudung, rasa mcm jln xde kepala. So Allah uji benda lain plak. Allah uji apa niat kita pakai tudung plak..

Atau kecik2 dulu susahnya la nak solat. Ayah kejar dengan rotan, baru nak solat. Sekarang, kalau x solat rasa mcm berdosanya hidup. So, Allah uji plak sudut lain. Allah uji plak susahnya nak solat awal waktu..

Hidup ni xkn berhenti dr ujian kan.
Cuma ujian tu je yg berbeza
Yg makin lama makin mencabar.
Yg makin lama makin menggugah iman.

Mcm kecik2 dlu pny la study sakan masa nk upsr.
Sbb rasa ssh nya la upsr tu.
Tapi bila dh umur 17 tahun nk amek spm,
Rasa upsr tu senang blh jwab tutup mata je.

Sbb..
Allah akn uji kita pd titik paling kita lemah.
Allah xkn uji seorg bijak pandai dgn soalan bdk tadika..
Kalau kita sorg yg kaki marah,
Allah Akan temukan kita dgn org2 yg akn asyk buat kita marah.
Utk tgk sejauh mana kita akan cuba bersabar demi Dia.
Sebab Allah nak kita lepas ujian tu.


Allah nk tgk usaha kita utk buktikan kita cinta Dia.
Kerna pada akhirnya,
Yg Allah nilai adlh usaha2 kita.
Struggle kita.
Air mata kita.
Kesakitan kita.
Utk capai redha Dia.
Sebab Allah nak tinggikan darjat kita.
Allah nak angkat kita ke level seterusnya.
Syurga tu kan bertingkat2.
Syurga paling bawah mestilah xsama dengan syurga paling tinggi, kan..

'The cure for pain is in the pain.'
Carilah jawapan di sebalik ujian.
Pasti kau bertemu cintaNya.
Dalam bentuk yg x kau sangka.
'Every next level of life will demand a different you.'
Maka di saat ujian,
Percayalah,
Kesakitanmu xpernah sia2.

Moga titis air mata menjadi saksi ke syurga.
Membawamu ke firdausi,
Syurga tertinggi yg diimpi manusia..

Penulis: Najihah Abh

No comments

Powered by Blogger.