Header Ads

Kesan Keracunan Produk Kosmetik, Mata Wanita Ini Bengkak Teruk Selepas Diminta Review Produk Rakan


Kerana kesan keracunan satu jenis produk kosmetik milik rakannya, seorang wanita menderita apabila matanya membengkak dan terpaksa beraya dengan kesakitan yang dialaminya.

Berikutnya adalah perkongsian wanita ini yang mungkin boleh dijadikan pengajaran kepada semua wanita di luar sana sebelum menggunakan sebarang produk kosmetik. Semoga kes sebegini tidak akan berlaku lagi di masa akan datang.

Oleh: Nur Sakinah Badron

Biasanya kina akan pakai eyeshadow dari creme blush kina sahaja. Pernah juga pakai brand lain tapi brand yang kina dah biasa guna. Beli kat sasa or sephora. Tak pernah beli brand lain.

Lagi pun kina bukan kaki mekap nau pun. Kina biasa mekap tang mata dengan lip matte. Muka memang free dari bedak or pondation. Faktor tak berapa rajin.

Kebetulan ada kawan kina minta review produk dia. Kina tak salahkan kawan kina. Dia pun tak tahu kan. Kina sendiri tak tahu kulit kina boleh tahap sensitif macam ni. (Kawan kina dah tahu dari produk dia).

Tapi apa yang doktor cakap dekat kina, yes kina keracunan produk. Sebab kina pakai sekali je terus jadi. Betul lah agaknya kulit kina dah manja dengan bahan natural organik. Kalau nak pakai make up pun kena beli yang mahal oberdose tu ha. So far, kalau kina pakai memang ok je.

Raya pertama tu kina terus pergi klinik kena inject kat punggung. Dan doktor bagilah segala khazanah ubat untuk kina makan.

Lepas tu, malam raya pertama hubby tersayang bagi bini dia makan kuah kacang dalam kuah kacang tu ofkos ada kacang dan udang kering. Siang balik dari klinik elok je kina makan kuih raya. Kuih raya pun tak boleh sebab dalam tu ada telur melambak.

Bangun pagi, tengok kat mulut kina pula start naik rashes dan nak start bengkak keliling mulut. Effect dari kuih raya dan kuah kacang yang kina makan.
Terus hari raya kedua tu pergi jumpa doktor balik. Risau mata macam makin bengkak. Takut meletup pula. haha. Doktor cakap, sebab dalam darah kina tengah alergik, so bila makan makanan yang menyebabkan kegatalan boleh ada kesan alergik juga.

Effect lepas injek, bengkak kina akan surut ke bawah. Nampak gambar raya kedua kina dah start nampak kelopak mata. Cuma bengkak kat bawah tu makin besar. Dah sama rata dengan batang hidung tau. Itu kesan normal. Nanti bengkak kat bawah tu akan hilang.

So, lepas tu pepaham lah sendiri kena pantang makan kawkaw. Asyik nak membuta je sebab doktor ada bagi ubat tidur. Lagi pun mata rasa berat. Bayangkan nak buka mata pun kena angkat kening.

Kaklong ecah siap tanya, 'Mak, nampak saya tak?' Siap melambai lambai kat kina. Yang hubby pula cakap, 'Walaupun you tak cantik tapi i tetap sayang kat u'. Malas nak layan. Tengah macam ni silap-silap kena makan.

Dan kali kedua pergi klinik doktor injek lagi kat lengan. Alhamdulillah harini raya ketiga start surut dah bengkak. Cuma kulit kina kering sangat. Bengkak still ada lagi. Kira oklah juga. Mata dah boleh buka besar sikit.

Pengalaman yang sangat berharga. Selalu tengok gambar viral orang salah pakai make up mulut mata muka semua bengkak. Sekali sendiri kena.






Kat sini kina nak cakap, hati-hati lah ye. Kadang-kadang kita nak nampak cantik, tapi kualiti produk kita tolak tepi dulu. Janji produk murah dan mampu milik. Kenal pasti dahulu bahan yang ada dalam produk yang kita nak tepek.

Konsep kina dari dulu, biar mahal janji berkualiti. Sebab kulit kita, badan kita, kesihatan kita sendiri. Nanti dah sakit, duit kena keluar, masa kita terbuang ulang alik jumpa doktor, kita pun boleh down mood dah tingtong kan.
Now, mata kina tengah kegatalan sebab kering sangat. Yelah lepas mata kena tarik, lepas kuncup sikit kering yang amat. Keliling mata agak gelap, perit, tak boleh panas-panas, tak boleh menangis nanti makin pedih. Nasib mood happy je ni.

Hari ini start buat masker carrot untuk cepatkan lagi proses pemulihan dan terajin kina nak menepek krim mata. Betullah. Setiap kejadian ada hikmah. Kalau sihat, tak kuasa nak pakai krim mata kann. hehe

Nasiblah semua boleh buat sendiri. Maybe Allah nak kina memahami perasaan orang yang kulit sensitif. Sebab dulu kina tak macam ni. Elok je pakai make up fake selamba dok je.

#ps: Mulut lepas alergik naik gelap, jenuh nak alter balik mulut ni haaaa

No comments

Powered by Blogger.