Header Ads

Lelaki Ini Kongsi Rahsia Bagaimana Dia Turunkan Berat Badan 30Kg Dalam Masa 6 Bulan Sahaja..


Masalah berat badan bagi mereka yang berbadan besar seringkali menjadi perkara utama yang menganggu fikiran sehingga menyebabkan hilang keyakinan diri yang terkadang terasa malu dengan penampilan diri.

Sebenarnya, bermacam cara untuk menguruskan badan dan untuk kuruskan badan sedia ada tidaklah terlalu sukar memandangkan ramai orang berkongsi cara dan tips yang mudah diikuti bagi mendapatkan badan kurus dengan cepat.

Perkongsian dari Coach Amirul Agam ini amat berguna untuk semua lelaki yang inginkan turunkan berat badan dengan cara yang betul. Apa yang anda perlu lakukan adalah displin diri harus diutamakan. Jom kita ikuti apa yang lelaki ini kongsikan.


Oleh: Coach Amirul Agam

Nak Turunkan 30KG? Tak Mudah Tapi Tak Susah.
Ramai yang tanya, apa rahsia saya berjaya turunkan berat badan? Tak susah ke nak turunkan berat badan? Macam mana boleh tahan sampai boleh turunkan 30KG?

Well, sebenarnya pokok pangkal diri sendiri, semua permulaan susah, tapi bila dah lama - lama jadi kebiasaan akan jadi mudah.

Awak nak cantik, awak nak sihat, nak bergaya semua atas diri sendiri. Siapa lagi yang nak bantu diri korang kalau tak tuan punya badan kan?

Ini saya kongsikan rutin diet dan exercise yang saya amalkan dan berjaya turunkan 30 Kg Masa 6 Bulan.

Rutin Diet
Breakfast
Telur 2 biji kuning , 5biji putih 
-Just masak rebus je 
-brokoli stim (50gram)
Lunch
Chicken breast 200gram
Atau
Salmon 200gram

So ambik nasi dlm 40gram + chicken @ salmon + veg 40gram
Ayam dan salmon tu nak masak macam mana?
Grill je . Letak mix herbs dan olive oil pun dah ok.
Dinner


Biasa dinner saya simple jer.
Makan wrap chicken pun dah ok.
Kalau malas masak beli je dkt subway wrap tu.
Tapi! Jangan ambik apa2 sos !

Sabtu ahad macam mana ? Takde cheat ke?
Well! Kita manusia kan... mestilah kadang kadang nak ada self reward.

Tapi mcm mana nak reward diri sendiri tu?
Biasanya saya letak goal target setiap minggu nak turun berapa kg.
Contoh minggu ni saya letak 5kg. So kalau capai goal tu baru saya cheat. Itu pun hanya satu meal sahaja.

Maksudnya pilih satu sahaja waktu makan utk cheat. Contoh hari sabtu pagi nak makan nasi lemak. Ok cukup nasi lemak je sabtu pagi! Lunch tu jaga balik pemakanan.

Senang je kan? Kita je yang suka buat benda tu jadi rumit.

P/S : 
* no sos
* salt a bit 
* extra black pepper
*only sugar stevia
Rutin Exercise

Ramai org ckp takde duitlah nak masuk gym ! Siapa cakap nak kurus kena ada duit ? Ingat penyakit dia nak serang ikut duit dalam poket ke?

Ini saya kongsikan rutin 6 minggu pertama tanpa pergi gym.

Untuk permulaan minggu 1-2 tu saya start dengan:

1.Slow jog around 2km kalau tak dapat jog jalan pun ok.

2.Lepas tu rest la 5 minit sebab confirm tak cukup nafas. Yela dah bertahun tak senam.

3.Start dengan senaman yang ringan selepas jogging antaranya:
Lompat bintang - 40x
Squat - 10x
Slow jog 100meter
Ulang 3 set.

Ini antara rutin saya untuk minggu 1-2 nampak simple kan?
Cuba lah buat bagi mereka yang bertahun lama tak pernah bersenam.


Nanti lepas 3 minggu badan dah start fresh and ready untuk seterusnya baru kita pulun habis habisan.

Rutin Minggu 3 - 6
Slow jogging 5km
Lompat bintang - 20saat
Squat- 20saat
High knees - 20saat
Pushup - 20saat
Ulang 10 - 12 set.

Dalam bersenam tak boleh rest lama sangat,sebab kita nak kekalkan degupan jantung dalam mood "membakar".

Macam mana kalau tak tahu apa jenis senaman tu?
Sekarang zaman IT, search je dekat youtube nama senaman tu.
Keluarlah tutorial nak buat, tudung ada tak akan senaman takde kan 😏 .

So, Jangan Bagi ALASAN!
Pesanan saya yang terakhir dari budak GEMOK KE MODEL MASKULIN ni . Jangan give up kalau turun berat sedikit sebab kena faham,
Awak gemuk pun dah bertahun tak kan nak kurus ambil masa 2 hari? 😏 .

Salam Fit 
Amirul Agam Aka Coach Agam

No comments

Powered by Blogger.