Gula-Gula Seperti Pewangi Ketiak Dijual Kepada Kanak-Kanak Di Luar Pagar Sekolah - Koleksi Viral
Terkini
Loading...

Friday, 24 February 2017

Gula-Gula Seperti Pewangi Ketiak Dijual Kepada Kanak-Kanak Di Luar Pagar Sekolah

Advertisement

Advertisement


Seorang lelaki yang dikenali sebagai Apengg Impian telah memuat naik beberapa gambar yang memaparkan anaknya memakan satu jenis gula-gula berbentuk seperti pewangi ketiak yang berjenama.

Perkongsian lelaki ini telah mendapat respon dari netizen yang mengatakan kes ini amat membimbangkan para ibu bapa, apabila kanak-kanak telah memakannya tidak mustahil apabila mereka menjumpai pewangi ketiak di rumah yang disangkakan gula-gula, mereka akan memakannya dan mungkin akan membahayakan nyawa kanak-kanak itu sendiri kerana bahan itu dikhuatiri beracun.


Berikut adalah situasi yang diceritakan Apengg ketika dia terjumpa anaknya sedang memakan gula-gula yang dikatakan seperti pewangi ketiak atau dipanggil deodorant itu.


Oleh: Apengg Impian

Bentuknya Sama Seperti Pewangi Ketiak

Ya Allah, terkejutnya ayah bila ayah tengok anak ayah makan gula-gula yang hampir sama dengan pewangi ketiak ayah yang berjenama Deodorant Nivea.

Betul-betul saya terkejut tadi, saya terus bertanya kepada anak, di mana dia membeli gula-gula macam ni. Kata anak saya, dia membeli di luar pagar sekolah.

Lalu anak saya, si abang bertanya kepada saya, kenapa ayah tanya? Saya hanya menjawab gula-gula tersebut seperti saya punya pewangi ketiak.

Saya sempat berpesan pada si abang agar tidak menunjukkan gula-gula tersebut kepada adik-adik yang lain. Bimbang jika si adik pula akan mengambil saya punya Deodorant dan makan. Kalau adik sakit perut muntah-muntah mati keracunan, macamana?Si abang terus menjawab, betullah ayah, sama macam Deodorant ayah. Adik masih kecil lagi belum tahu apa-apa. Ok ayah, abang tak akan bawa balik lagi ke rumah gula-gula ini. Si abang telah berjanji tidak akan menunjukkan gula-gula itu kepada si adik.

Kesimpulannya, kepada semua peniaga-peniaga di luar sekolah atau di mana-mana, Apeng meminta supaya jangan menjual gula-gula atau makanan ringan yang menyerupai pewangi ketiak orang dewasa atau yang sama dengan bahan-bahan botol beracun. Ini akan membahayakan nyawa kanak-kanak sekiranya mereka mengatakan bahan seperti itu makanan sedangkan ianya beracun.

Semua jenis atau seumpama itu amat memberhaya kepada kanak-kanak yang masih belum mengerti apa-apa. Sila sebarkan untuk kebaikan semua. Apeng mengakhiri perbualannya. - Koleksi Viral

Share with your friends

Add your opinion
Disqus comments
Notification
Hai, klik apa tu? Boleh hubungi kami di ruangan contact.
Done