Tangan Ayah Kamu Yang Berdaki Dan Berkedut Itulah Yang Mencari Rezeki - Cikgu Emmet - Koleksi Viral
Terkini
Loading...

Tuesday, 14 February 2017

Tangan Ayah Kamu Yang Berdaki Dan Berkedut Itulah Yang Mencari Rezeki - Cikgu Emmet

Advertisement

Advertisement


Terkadang ceramah motivasi mampu meninggalkan kesan yang mendalam kepada hadirin yang mendengar sehingga tamat. Pengisian motivasi yang padat dengan nasihat pasti sedikit sebanyak membantu memulihkan semangat para pendengar.

Itulah yang dilakukan oleh seorang cikgu yang dikenali sebagai Cikgu Emmet Menulis, beliau menyampaikan satu ceramah motivasi yang sangat membina untuk para pelajar yang bakal menduduki UPSR 2017.


Oleh: Cikgu Emmet Menulis

Hari ini saya buat ceramah motivasi HIPERS bersama calon-calon upsr 2017 dan ibubapa mereka. Saya cuba membuat kelainan sedikit dalam slot sentuhan kalbu.

Setiap murid dibekalkan sekeping tisu basah di pertengahan program. Waktu itu mata anak-anak sudah berkaca dan mengalir bening air jernih di pipi.

Saat mereka ingin mengelap airmata saya pun berkata. Jangan kamu lap tisu itu pada mata kamu. Tisu basah itu bukan untuk kamu. Pegang tangan ibu dan bapa. cikgu mahu kamu gosok tangan ibu bersih bersih. Gosok tangan ayah kamu bersih-bersih dengan tisu basah itu.Lihatlah tangan itu yang menyuap kamu makan semasa kamu masih kecil. Tangan yang kamu lap itulah tangan ibu yang membuat susu kamu, memimpin kamu sekolah, menyarung baju malah membasuh najis kamu semasa kamu kecil.

Tangan ayah kamu yang berdaki dan berkedut itulah yang mencari rezeki untuk makan anak-anaknya. Yang berkerja keras membanting tulang untuk keluarga.

Bayangkan kalau kamu lap tangan ibu dan ayah ini buat kali terakhir. Bagai memandikan jenazah mereka. Apakah kamu masih mahu derhaka?

Maka berderailah airmata ibu dan bapa. Mereka berpelukan dan menangis bersama sama. Semoga airmata ini menyucikan hati anak anak semua.

Terima kasih kepada ibu bapa Sekolah Kebangsaan Engkilili No 1 kerana hadir dan komited dalam program ini. Tahniah kepada guru besar Encik Ugil kerana mengambil langkah proaktif membina motivasi murid.

Terima kasih jawatankuasa pengelola yang terdiri dari guru-guru dan AKP Sekolah Kebangsaan Engkilili No 1 yang melaksanakan motivasi ini.

Sumber: Cikgu Emmet Menulis

Share with your friends

Add your opinion
Disqus comments
Notification
Hai, klik apa tu? Boleh hubungi kami di ruangan contact.
Done