Friday, 10 March 2017

Kami Sering Diejek Dan Dibuli, Rupa Kami Buruk, Melayu Jahat Cikgu - Anak Orang Asli


Masyarakat di Malaysia mempunyai berbagai kaum yang amat dihormati oleh negara-negara lain di dunia kerana perpaduan yang dipupuk oleh semua masyarakat di Malaysia dari dulu dan sekarang.

Hormat menghormati adalah amalan yang ditekankan semenjak di bangku sekolah sehinggalah di tempat kerja.

Satu kisah yang dikongsikan oleh seorang guru yang dikenali sebagai Sharifah Sharina Syed Aswad membuktikan bahawa amalan menghormati sesama kaum harus ditekankan lagi di sekolah agar kejadian seperti yang beliau alami tidak akan berulang lagi.

Kisah anak muridnya iaitu Orang Asli mengadu sering diejek dan dibuli oleh pelajar Melayu sangat mengejutkan kerana sehingga kini masih lagi ada pelajar yang bersikap demikian.

Oleh: Sharifah Sharina Syed Aswad

Melayu Jahat, cikgu!


Jawapan yang diberikan oleh pelajar ketika saya bertanya samada pelajar orang asli berkawan dengan pelajar melayu atau tidak.
Kenapa kamu cakap macam tu?

"Iya cikgu. Budak melayu selalu ejek kami. Mereka kata kami busuk. Mereka kata nama kami buruk. Rupa kami buruk. Kami makan babi. Kami malu, cikgu..."

Allahu.... 4 minggu di program #jombaca bukan sahaja mengajar cara membaca dan menulis dengan betul, banyak pelajaran sampingan yang lain.

Kami akan panggil segelintir pelajar untuk beritahu mereka mengenai jangan membuli, menghormati orang lain, tugas mereka sebagai orang Islam, Allah mencipta manusia daripada pelbagai bangsa dan lain-lain.

Sepanjang 3 minggu saya disini memang nampak ketara betapa asingnya pelajar Melayu dan pelajar Orang Asli. Hal mengejek ini tidak sahaja berlaku di Gua Musang, hal yang sama saya temui di Bangi Lama dan Gombak Batu 12. Menyedihkan!

Status yang dikongsikan Sharifah Sharina mendapat reaksi netizen dan merekan mempunyai pendapat mereka sendiri seperti di bawah. - Koleksi Viral