Disangka Dirasuk Hantu Lelaki Ini Dikurung Kerana Perut Sebesar Buah Tembikai Rupa-Rupanya Sejenis Tumor


BARAT BENGAL, INDIA - Sepasukan doktor telah berjaya menjalankan satu pembedahan pembuangan tumor sebesar buah tembikai daripada perut seorang lelaki yang telah menderita selama setahun lamanya ketumbuhan itu bersamanya.

Memetik laporan dari laman Daily Mail, Shyamal Tirke berusia 49 tahun, sebelum ini disangkakan telah dirasuk hantu kerana keadaan perutnya sedemikian. Beliau memaklumkan kepada doktor bahawa dia sering kali muntah apabila ingin makan dan sangat menderita menanggung ketumbuhan yang amat besar itu diperutnya.

Difahamkan, sebelum ini beliau telah dibawa berjumpa dengan beberapa orang bomoh kerana penduduk kampungnya menyangkakan dia telah dirasuk hantu dan akhirnya beliau dikurung di dalam sebuah bilik di rumahnya.Walau bagaimanapun, jiran-jirannya yang terdekat dan prihatin akan keadaan dirinya telah cuba memujuk ahli keluarganya untuk membawanya ke hospital di Kolkata bagi mendapatkan pemeriksaan lanjut ke atas penyakitnya itu dan ingin membuang ketumbuhan berkenaan.

Menerusi pemeriksaan dan imbasan X-Ray yang dilakukan, doktor telah mengesahkan Shyamal adalah penghidap tumor Retroperitoneal Liposarcoma yang akan menghancurkan kesemua organ-organ penting di dalam badannya secara perlahan-lahan tanpa disedari.


Sepasukan doktor disertai seramai tiga orang telah mengambil masa selama dua jam setengah yang akhirnya berjaya mengeluarkan tumor berkenaan yang dikatakan seberat 19 kilogram.

Tamatlah sudah penderitaan Shyamal selama ini apabila tumor berkenaan telah dikeluarkan dan dia juga dilaporkan stabil serta semakin pulih selepas pembedahan itu. - Koleksi Viral