Hanya Kerana Caj Tandas Awam, Seorang Pelancong Asing Membelasah Penjaga Tandas Berusia 10 Tahun


BANGKOK - Biasanya kita seringkali mendengar insiden yang berlaku mengaitkan pelancong yang diragut, dikasari atau dibuli oleh masyarakat tempatan. Tetapi, berita ini sebaliknya, apabila seorang pelancong asing didapati telah mengasari seorang rakyat tempatan.

Memetik laporan Mirror, satu insiden yang telah berlaku di Thailand ini sangat berbeza apabila seorang pelancong telah memukul rakyat tempatan iaitu seorang penjaga tandas awam yang dipercayai berusia 10 tahun.

Kisah itu bermula apabila seorang pengguna Facebook telah membuat tawaran sebanyak 5,000 Baht (RM6,250) kepada sesiapa sahaja yang membantunya untuk mengesan seorang pelancong asing yang dipercayai tidak mahu membayar kemudahan tandas awam di Jalan Bangla, di Bangkok, Thailand.

Satu pertengkaran telah berlaku diantara penjaga tandas awam tersebut dengan pelancong asing terbabit yang bertindak mengasari budak lelaki yang menjaga tandas tersebut kerana beliau meminta pelancong berkenaan membuat bayaran kemudahan yang telah digunakan oleh pelancong berkenaan sebanyak 10 Baht (RM1.25), namun pelancong itu enggan berbuat demikian.
Melalui rakaman kamera litar tertutup (CCTV) jelas kelihatan pelancong tersebut terdiri daripada empat warga asing yang menunjukkan dua lelaki dan dua wanita dipercayai berpasangan.

Ekoran kejadian itu, seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Tohee Seesa telah memuat naik video berkenaan lalu jadi tular di media sehingga mencetuskan perdebatan diantara netizen di Thailand yang rata-rata mengecam tindakan pelancong berkenaan yang disifatkan sebagai kurang ajar.

Melalui rakaman video itu juga jelas kelihatan seorang daripada lelaki warga asing itu didapati berulang kali menolak dan memukul budak lelaki penjaga tandas itu ke arah dinding. Ketika seorang lagi rakan penjaga tandas itu berlari ke arah tempat kejadian untuk menolong mangsa, pelancong itu serta merta melarikan diri.Menurut Tohee Seesa, penjaga tandas tersebut dikatakan berusia 10 tahun dan pelancong asing itu dalam lingkungan 30 hingga ke 40 tahun. - Koleksi Viral