Jika Anda Tinggal Di Bandar Ini, Setiap Penduduk Akan Mendapat Wang Tunai RM9,449


LINGURIA, ITALI - Datuk Bandar Bormida menawarkan €2,000 (RM9,449) secara tunai kepada penduduk baharu sebagai satu inisiatif menambahkan populasi penduduk dan ekonomi tempatan.

Daniele Galliano berkata melalui laman Facebooknya, bandar itu kini didiami oleh 394 penduduk, akan memberikan €2,000 secara tunai dan juga tawaran lain seperti kadar sewa rumah murah iaitu hanya €50 (RM236) sebulan, katanya. Sekiranya ada yang mendapatkan rumah yang lebih luas, sewa berpatutan akan dikenakan serendah €120 (RM567).

Disebabkan dengan tawaran berkenaan, ramai orang yang telah bersiap sedia untuk berpindah ke bandar kecil yang terletak di rantau Liguria itu.Orang ramai termasuk dari Amerika Syarikat, United Kingdom, Indonesia dan Hungary juga turut menyatakan minat mereka ingin tinggal di sana malah ada yang sanggup mengetepikan tawaran wang berkenaan hanya untuk menjalani kehidupan yang lebih mudah.

Walau bagaimanapun, menurut Daniele lagi, tawaran wang tunai seperti yag dinyatakan itu adalah masih dalam perbincangan dan ianya perlu mendapat kelulusan lembaga tempatan, namun tawaran sewa murah akan disediakan dalam masa dua bulan dari sekarang, katanya.

Bandar berkenaan sebelum ini pernah menempatkan 1,000 penduduk pada tahun 1950-an tetapi sejak akhir Perang Dunia Kedua, ia menyaksikan peralihan besar penduduk ke bandar.Dengan bandar terdekat, Genos yang jauhnya 50 batu, Bormida mempunyai empat restoran, farmasi, pejabat pos yang dibuka tiga kali seminggu serta lawatan oleh doktor ke bandar itu sebanyak tiga kali seminggu.

Tidak banyak benda dan perkara yang boleh dilakukan di sini, namun kehidupan di sini sangat mudah, aman dan damai.

Bormida juga mempunyai hutan, kambing, gereja dan beberapa jenis makanan yang enak. Kehidupan di sini adalah pasti bebas dari sebarang tekanan," kata pengurus sebuah restoran tempatan kepada The Guardian.Sementara itu, seorang ahli majlis yang meminta namanya dirahsiakan memberitahu, rancangan itu masih dipertimbangkan namun sesiapa sahaja dialu-alukan untuk datang dan tinggal di sini.

"Kami sebuah komuniti kecil tetapi sangat mengalukan tetamu. Kami tinggal di kawasan pergunungan dan juga tidak jauh dari laut. Gaya hidup sihat dan udara yang sangat bersih," katanya.

Sumber: Mirror & Sinar Harian