Kerana Gagal Dalam Peperiksaan, Bapa Hukum Anaknya Berjalan Guna Lutut Lintas Jalan Raya


Akibat keputusan peperiksaan tidak memuaskan, seorang kanak-kanak yang berusia 8 tahun di Hong Kong telah dihukum oleh bapanya dengan cara melintas jalan raya menggunakan lutut sahaja, insiden itu telah dilihat oleh orang ramai yang bertindak merakamkan keadaan itu serta membuat laporan polis.

Bertindak di atas laporan orang awam, bapa kanak-kanak itu telah ditahan polis dan juga dijatuhkan hukuman pemulihan akhlak selama satu tahun selepas mengakui kesilapannya melakukan kesalahan tersebut apabila mendera anaknya.

Menurut laporan laman Hong Kong Ming Pao, lelaki terbabit yang berusia 40 tahun, mempunyai 3 orang anak iaitu dua lelaki dan seorang perempuan serta beliau dihukum kerana mendera anaknya yang berusia 8 tahun berjalan menggunakan lutut ketika melintas jalan raya.

Laporan pemulihan yang diperolehi hakim daripada pegawai pemulihan jelas menunjukkan, tertuduh adalah seorang bapa yang bertanggungjawab dan perkara yang berlaku ini adalah perkara terpencil, justeru mahkamah telah menjatuhkan hukuman 12 bulan bagi menjalani pemulihan akhlak.

Laporan juga menunjukkan, ketika pihak defense memohon ampun buat tertuduh, memaklumkan tertuduh telah dengan inisiatif sendiri mengambil kursus pendidikan kanak-kanak, termasuk rela menerima kaunseling.

Pengawai pemulihan juga setuju anaknya yang berumur 8 tahun itu agak sukar untuk diberi tunjuk ajar, akibatnya memberi tekanan ke atas tertuduh, perkara tersebut terjadi kerana salah guna cara penyelesaian.

Memetik laporan portal on.cc, kes ini berlaku pada 23 Januari tahun ini, tertuduh mengetahui daripada guru tuition berhubung keputusan anaknya kelakuan teruk dan degil.

Akibat perasaan geram, barulah dia bertindak menghukum anaknya di jalan raya, dengan tolaknya di atas lantai dan mengarahnya menarik telinga dengan dua belah tangan sambil melintas jalan raya, ujar suspek itu.