Maafkan Saya Dan Tolonglah Jangan Buat Report Nanti Saya Ditangkap, Anak-Anak Saya Masih Kecil - Pengasuh

Kes dera kanak-kanak di rumah pengasuh sejak kebelakangan ini semakin menjadi-jadi dan perkara ini amat merungsingkan ibu bapa yang kini tiada pilihan dan terpaksa juga menghantar anak mereka ke tempat asuhan.

Kes yang membabitkan penderaan yang dilakukan oleh pengasuh sering kita lihat di kaca TV dan akhbar-akhbar, malah perkara ini dipandang serius oleh pihak berkuasa sehinggakan mereka dikenakan hukuman di atas perbuatan mereka itu.

Namun, sehingga ke hari ini masih lagi ada kes yang serupa berlaku dan pengasuh terbabit seolah-olah tidak mengambil tahu dan tidak mengikut perkembangan apabila masih lagi berani bertindak sedemikian yang menyebabkan kanak-kanak menjadi mangsa penderaan mereka.

Terbaru, seorang ibu yang dikatakan dalam keadaan yang serba salah apabila mendakwa anaknya telah didera  oleh seorang pengasuh. Ibu berkenaan memerlukan pendapat berkenaan dengan apa yang telah berlaku kepada anaknya setelah mendapati anaknya mempunyai kesan kecederaan yang dipercayai didakwa oleh pengasuh yang menjaga anaknya.


Penulis Asal: Info Ibu Hamil

Assalamualaikum, saya ingin mohon pandangan ibu-ibu semua, apa yang perlu dan harus sayalakukan berkaitan dengan masalah saya ini.

Saya ada menghantar anak saya yang berusia dua tahun ke rumah seorang pengasuh ini sudah lebih kurang setahun tiga bulan. Tetapi semalam, saya terkejut apabila mendapati terdapat banyak kesan-kesan lebam bekas cubitan di perut anak saya semasa nak tukar pampers anak.

Pada awalnya saya bertanya kepada pengasuh mengapa perut anak saya mempunyai banyak bekas-bekas cubitan. Namun dia memberitahu tidak tahu akan mengenai hal tersebut. Lalu saya merakamkan gambar dan hantar kepadanya. Dia masih enggan mengaku yang beliau bertanggungjawab di atas perbuatannya itu.

Setelah didesak berkali-kali, akhirnya dia mengaku yang dia memang cubit anak saya kerana kenakalan dan kedegeilan anak kesayangan saya itu.

Sebelum ini ada juga kesan-kesan luka kecil dan bekas gigitan pada tubuh badan anak saya tetapi pada waktu itu saya fikir mungkin kerana ketika dia bermain atau bergaduh dengan kawan-kawan sewajtu berada di sana. Saya mendiamkan diri terlebih dulu, tetapi kali ini dia tidak akan terlepas dan saya harus berbuat sesuatu.

Saya beritahu dia yang saya akan bawa anak saya buat pemeriksaan seperti imbasan dan sebagainya yang perlu kerana bimbang jika pengasuh ada melakukan perkara-perkara lain yang kita tidak tahu. Sekiranya doktor mengatakan ini adalah kes dera, maka saya terpaksa buat laporan polis. Demikian kata saya pada pengasuh.

Mendengar kata-kata itu, pengasuh seperti tak boleh duduk diam dan mula panas punggung lalu dihantar beribu-ribu ayat kemaafan dan merayu memohon agar saya tidak membuat laporan polis berkaitan hal berkenaan. Sehinggakan dia sanggup datang ke rumah minta maaf di atas perbuatannya itu.

"Saya mempunyai anak kecil, nanti kalau buat report, kena (tangkap) la saya. Tolonglah kasihankan anak-anak saya," rayu pengasuh terbabit.

Saya tak layan sebab sakit hati dia buat anak saya begini. Jadi apa yang perlu saya lakukan? Mohon pandangan kawan-kawan semua dan semoga pandangan dan pendapat yang diberi akan dapat menyelesaikan permasalahan ini. - Koleksi Viral