Wednesday, 10 May 2017

Membasmi Rumput Liar Dengan Sekali Semburan, Seminggu Kemudian Rumput Mati Mudah Dicabut


Kediaman yang selesa dengan mempunyai halaman yang luas pasti menjadi idaman setiap orang yang memiliki rumah. Halaman yang lapang membolehkan kawasan berkenaan dijadikan kebun mini untuk bercucuk tanam atau landskap yang bersesuaian.

Walau bagaimanapun, setiap ruang bertanah pasti akan ada kehadiran rumput liar yang begitu cepat tumbuh melata yang pastinya menganggu pertumbuhan tanaman lain yang berhampiran malah dengan kehadiran rumput-rumput itu akan menganggu mata yang memandang serta akan mengundang kedatangan serangga perosak dan juga haiwan yang berbisa.

Berbagai tips telah dibuat untuk menghapuskan rumput liar berkenaan dan berbagai cara juga telah dilakukan, namun ia tetap juga tumbuh melata setelah dicantas dan diracun beberapa kali.

Sekiranya ada tidak suka menggunakan racun herbisid seperti paraquat, anda boleh menggunakan racun herbisid organik yang boleh dibuat sendiri dengan menggunakan bahan asas yang ada di rumah.

Satu perkongsian yang amat menarik telah dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook Muhammad Najib, beliau telah memberikan satu ilmu yang amat berguna untuk menghapuskan rumput liar dengan mudah, hanya menggunakan bahan asas yang selalunya ada di setiap rumah serta cara yang dikongsikan oleh beliau sangat berkesan.

Cara Mengatasi Rumput Liar Di Rumah

Bahan-Bahan Yang Diperlukan


1. Cuka Makan atau Cuka Masakan
2. Sabun Cecair Pencuci Pinggan (Sunlight atau Glo)
3. Alat Penyembur

Cara Meracun Rumput

1. Tuangkan cuka masakan ke dalam alat penyembur
2. Masukkan 3 atau 4 sudu besar sabur pencuci pinggan
3. Seterusnya, semburkan bahan tadi kepada rumput liar secara menyeluruh

Sebelum disembur racun herbisid organik.
Seminggu selepas disembur racun herbisid organik.
Info

A. Cuka masakan mengandungi asid asetik yang tidak disukai oleh kebanyakkan tumbuhan dan untuk rumput liar ia akan menyebabkan rumput berkenaan mudah mati.

B. Sabun pencuci pinggan bertindak sebagai ejen pelekit yang akan memastikan cuka yang disembur tadi melekat pada tumbuhan tersebut.

C. Semburan perlu dibuat hanya sekali sahaja dan selepas seminggu hasilnya akan menyebabkan rumput berkenaan akan bertukar warna daripada hijau kepada coklat yang akan menjadikan akan rumput berkenaan kering serta mudah dicabut.

Selamat mencuba.