Pelanggan Kecewa Restoran Mamak Cekik Darah Mengenakan Caj Tinggi Untuk Lauk Tanpa Nasi

KUALA LUMPUR - Sebelum ini kita sering mendengar rungutan daripada pengguna berkaitan dengan makanan yang dijual oleh restoran mamak serta kebersihan kawasan didapati kotor walaupun tidak semua restoran mamak begitu.


Tetapi, lain pula masalah yang dihadapi oleh seorang wanita ini apabila beliau tidak berpuas hati dengan harga yang telah dikenakan kepadanya apabila membeli makanan yang dijual di restoran terbabit. Wanita ini mengambil keputusan untuk berkongsi dengan netizen lalu memuat naik beberapa gambar yang membuktikan kejadian di Facebook rakan beliau, Lycoris Goh.

Menurut Goh, insiden ini berlaku di Megan Avenue di Restoran Mamak Maju Cemerlang, pada jam 12.30 tengah hari ketika beliau ingin mengisi perut pada waktu rehat makan tengah hari.


Katanya, rakannya itu hanya mengambil beberapa sayur, sotong dan peria goreng sahaja tanpa memakan nasi. Dia merasa amat terkejut dengan harga yang dicaj dan perlu dibayarnya itu seperti langsung tidak masuk akal.

Menurut Goh lagi, mereka hanya memakan dengan kadar yang tidak keterlaluan seperti ditunjukkan di dalam gambar. Mereka sangat terkejut dengan kadar makanan yang telah dicaj.


2 biji telur goreng RM 2.40
Maggie goreng dan telur mata RM5.70
Limau pana RM1.40
Lauk sotong tanpa nasi RM18.00

Jumlah keseluruhan RM27.50

Setelah itu dia meminta seorang pelayan lelaki memberikannya bil. Lelaki yang berbaju t-shirt biru itu berkata, sotong setiap satu berharga RM4.00 dan dia memberikan diskaun sebanyak 50 sen dan kemudiannya dia berkata 'adakah anda tidak tahu mengira?'


4 sotong yang telah siap dipotong RM3.50 x 4 = RM14.00
Peria goreng dan sayur RM4.00

Insiden ini juga menyebabkan mereka telah berjanji tidak lagi akan ke restoran berkenaan kerana harga yang terlalu mahal dan tidak masuk akal. Rata-rata netizen bersetuju dengan pendapat Goh dan rakannya itu.

Ekoran tidak berpuas hati dengan insiden berkenaan, Goh dan juga rakannya telah membuat kajian tentang harga sotong yang dijual di pasaran pada ketika ini melalui laman web pengguna.com. Setelah itu mereka mendapati harga yang dijual adalah seperti berikut yang tertera di dalam gambar di bawah.


Sebagai seorang peniaga yang ingin menjaga hati pelanggan pemilik restoran berkenaan seharusnya meneliti tentang harga yang berpatutan sebelum mengenakan sebarang caj terhadap pelanggan. Kesilapan seperti ini akan mengakibatkan restoran terbabit akan kehilangan pelanggan yang sering berkunjung ke restoran itu. - Koleksi Viral