Pemandu Lawan Arus, Ng Pei Ven Kini Dibebaskan Dari Dakwaan Menggunakan Dadah

BUKIT MERTAJAM, PULAU PINANG - Ng Pei Ven, 19, telah dibebaskan daripada pertuduhan memasukkan dadah ke dalam badannya ketika memandu melawan arus sehingga menyebabkan kematian dalam kemalangan maut di Kilometer 134 Lebuhraya Utara Selatan di Permatang Pauh pada 14 Mac lalu, lapor Harian Metro.


Majistret Jamaliah Abd Manap membuat keputusan itu selepas mendapati ujian saringan air kencing tertuduh negatif selepas diberitahu Timbalan Pendakwaraya Kamaliza Md Zin, hari ini.

Jamaliah kemudiannya meminta wang jaminan sebanyak RM5,000 yang dikenakan dikembalikan.

Baca: Remaja Pandu Lawan Arus Seorang OKU, JKM Dan Polis Telah Sahkan

Pada 17 Mac, tertuduh mengaku tidak bersalah dan meminta dibicarakan atas pertuduhan mengambil dadah jenis amphetamine sewaktu kejadian.

Sementara itu, bagi pertuduhan kedua iaitu memandu di bawah pengaruh dadah sehingga menyebabkan kematian Mohamad Fandi Rosli,36,mahkamah menetapkan 5 Julai depan untuk sebutan semula bagi serahan dokumen.

Dalam kejadian 7.50 pagi 14 Mac lalu, Pei Ven memandu melawan arus sejauh lima kilometer dari Plaza Tol Sungai Dua menghala ke Butterworth serta merempuh sebuah kereta Perodua Kelisa yang dipandu Mohamad Fandi yang menyebabkan kematiannya.

Bagi kesalahan itu Ng Pei Ven dituduh di bawah seksyen 15 (1) (a)Akta Dadah Berbahaya 1952 yang jika sabit kesalahan boleh dipenjara maksimum dua tahun atau denda RM5,000 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan. - Koleksi Viral