Rakaman Video Seorang Anggota Polis Ambil Rasuah Dari Warga Asing Cetus Kemarahan Netizen


Satu rakaman video yang memaparkan seorang anggota polis peronda yang bermotosikal bersama seorang lagi rakannya dipercayai mengambil rasuah daripada seorang warga asing telah jadi tular di media sosial semenjak semalam.

Rakaman video tersebut yang berdurasi 1 minit 27 saat itu dikatakan telah dirakamkan oleh seseorang secara bersembunyi dan bertindak menyembunyikan identitinya kerana curiga akan keselamatan dirinya.

Melalui rakaman berkenaan, jelas kelihatan kedua-dua anggota polis terbabit sedang menjalankan tugas dan ketika itu bertemu dengan seorang lelaki warga asing yang dipercayai seorang warga Pakistan.

Selepas beberapa ketika, salah seorang dari anggota polis terbabit dilihat telah mengambil dompet milik warga asing tersebut dari dalam satu bungkusan plastik yang berwarna putih dan tindakan anggota polis berkenaan seolah-olah berpura-pura menulis sesuatu setelah dilihat dia memasukkan sejumlah wang ke dalam peti kecil yang berada di belakang motosikalnya itu.


Kemudiannya kelihatan warga asing itu seolah tersenyum bangga kerana telah dilepaskan dan dompetnya juga dikembalikan semula sebelum terus menaiki motosikalnya seperti tiada apa-apa yang telah berlaku dan terus beredar dari lokasi kejadian.

Rata-rata netizen yang menonton rakaman video ini menyifatkan tindakan anggota polis terbabit ada sebagai tidak jujur ketika menjalankan tugas dan mereka juga turut mendesak pihak atasan agar dengan segera mengambil tindakan undang-undang terhadap anggota polis tersebut. - Koleksi Viral