Remaja Ini Tidak Pernah Bersekolah & Tiada MyKad - Xu


KAJANG, SELANGOR - Seorang remaja lelaki berusia 13 tahun dipercayai tidak pernah bersekolah apabila seorang lelaki mendedahkan kisah remaja ini setelah beliau mengenalinya.

Lelaki terbabit dikenali sebagai Xu berkongsikan kisah remaja ini melalui laman Facebook miliknya, Xu memberitahu dia baru saja berkenalan dengan remaja berkenaan dan remaja berkenaan tidak pernah bersekolah kerana keluarganya terlalu miskin, malah mereka terpaksa mengikut perut untuk makan hampir setiap malam.

Melalui Xu, remaja berkenaan telah membawa beliau ke rumahnya dan Xu amat terkejut apabila melihat keadaan rumah remaja berkenaan.

"Kita harus belajar untuk bersyukur dengan kehidupan dan dengan apa yang kita miliki. Saya tahu mengapa dia kelaparan, lihatlah keadaan rumahnya. Tiada gas, malah dapur yang ada dikatakan telah rosak.
"Bapa dia seorang warganegara Malaysia tetapi dia tidak memiliki wang untuk memohon MyKad, malah dia berhutang daripada orang sebanyak RM300 dan sehingga dia berjaya mendapatkan MyKad-nya sendiri. Tetapi anaknya tidak mampu untuk memilik MyKad.

"Saya kongsikan kisah ini kerana saya ingin menolong mereka dan saya juga sangat berharap anda semua dapat menolong mereka. Tidak perlu berikan sumbangan yang berbentuk wang ringgit kerana bapanya tidak mempunyai akaun bank.

"Bantuan yang mereka perlukan adalah barangan keperluan harian. Marilah kita bersama-sama membantu mereka," tulis Xu di Facebooknya.Perkongsian yang dimuat naik oleh Xu tersbut telah mendapat perhatian ramai netizen sehingga memperolehi lebih dari 6 ribu perkongsian yang rata-rata diantara mereka amat bersimpati dengan nasib remaja terbabit.

Kepada mereka yang ingin memberikan bantuan kepada remaja berkenaan boleh menghubungi Xu melalui Facebooknya. - Koleksi Viral