Header Ads

7 Mitos Yang Dikatakan Masih Lagi Membelenggu Masyarakat Melayu Sejak Dahulu Sehingga Kini

Berikutnya adalah tujuh mitos yang masih lagi membelenggu masyarakat Melayu semenjak dahulu sehingga zaman sekarang. Perkongsian daripada Saipuddin Rasid ini, berpendapat kita perlu mengubah pegangan dan mitos seperti berikut;


Oleh:  Saipuddin Rasid

Mitos 1

Kahwin sekali seumur hidup, hari yang bersejarah ni perlu dibuat dengan meriah. Apa salah buat gempak-gempak. Baju pengantin paling kurang 3 4 pasang. Setakat duit boleh cari untuk hari bersejarah ni, buat pinjaman peribadi pun takpe. Hasilnya anak dah masuk sekolah rendah tapi hutang pinjaman peribadi nikah tak habis lagi.

Mitos ke 2

Barangan berkualiti mesti harga lebih mahal. Tidak semesti barangan harga murah tidak berkualiti. Sesetengah produk harganya mahal kerana kos pengiklanan, pembungkusan dan imej berkualiti yang di gambarkan menyebabkan produk itu menjadi mahal.

Mitos ke 3

Kad kredit adalah kemudahan ketika berbelanja. Tak perlu bawa wang kalau nak berbelanja mudah kan tetapi ramai yang terperangkap dengan berbelanja mengikut nafsu. Kad kredit umpama pisau asalnya tujuan pisau adalah untuk memudah kerja kita, nak potong sayur, ayam dan sebagainya tapi kalau tak pandai guna ia boleh menghiris tangan kita.

Mitos ke 4

Hisap vape untuk menjimatkan wang. Hasilnya beli perisa beli sampai berpuluh-puluh ringgit dan ada sampai beratus ringgit. Vape dibeli dua bulan rosak. Benda elektronik ni memang tak tahan kalau tak dijaga dengan baik.

Mitos ke 5

Kalau nak beli pakaian paling sesuai diwaktu promosi sebab nanti waktu lain harganya mahal. Sedar tak sedar dah penuh almari dengan baju semasa promosi. Tujuan asal nak berjimat tapi jadi membazir pula. Duit tak sempat nak simpan. Dalam Malaysia ni ada tiga kali jualan murah ditetapkan kerajaan. Dan lima kali jualan murah waktu kehendak peniaga sendiri. Jadi kalau dah berkenan kena pandai simpan duit.

Mitos ke 6

Berbelanja dahulu, selebihnya baru simpan. Hasilnya tak pernah lebih, tak cukup lagi ada. Saranan simpanan 10% daripada gaji tak pernah tercapai.

Mitos terakhir

Wang adalah penganti masa dan kasih sayang. Sesetengah orang mengunakan wang sebagai penganti kepada masa dan kasih sayang. Kebanyakan mak ayah yang sibuk bekerja akan memenuhi kehendak anak anak, kita harus sedar nilai kasih sayang tidak boleh dibeli dengan wang ringgit.

Banyak lagi kepercayaan karut dalam pengurusan kewangan. Sampai bila tak mencapai kebebasan kewangan jika kita terlalu percaya dan main ikut je.
Powered by Blogger.