Saturday, 3 June 2017

"Baju Raya Warna Kelabu Milik Arwah Telah Dibeli" - Ibu Pelajar UPNM Yang Maut Akibat Dibelasah


Siapa yang tidak akan merasa sedih dan pilu sekiranya ahli keluarga yang disayangi telah pergi untuk selama-lamanya, lebih-lebih lagi ketika di bulan mulia, bulan Ramadhan dan juga sambutan Hari Raya Aidil Fitri yang bakal menjelang.

Memetik laporan Harian Metro, ibu kepada penuntut Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Allahyarham Zulfarhan Osman Zulkarnain, 21, yang telah meninggal dunia akibat dibelasah baru-baru ini berkata, arwah ada memberitahunya bahawa dia tidak dapat pulang pada bulan puasa kerana mempunyai tugasan.


Menurut ibu arwah yang ditemui di Tanah Perkuburan Islam, Jalan Kebun, lebih memilukan apabila baju raya kelabu yang diminta oleh arwah untuk dipakai pada Hari Raya tahun ini yang telah pun dibeli tidak dapat ditunjukkan kepadanya, katanya.

Menurut Hawa Osman, 54, arwah minta baju raya warna kelabu tahun ini dan saya sudah sediakan untuk saya, dia dan ayahnya, tetapi dia tidak sempat untuk melihatnya kerana katanya tidak dapat balik bulan puasa kerana ada kerja.

Hawa turut memberitahu bahawa arwah ada menghubunginya pada minggu lalu tetapi arwah tidak menunjukkan sebarang perubahan sikap, tetapi arwah sempat menasihati ibunya agar menjaga diri, namun apabila ditanyakan kenapa suaranya seperti tidak sihat, arwah membalas dia dalam keadaan baik, katanya.
“Saya tidak tahu dia demam atau dimasukkan ke hospital kerana kali terakhir saya berjumpa dengannya pada tiga minggu lalu apabila dia pulang ke rumah.

“Alhamdulillah, semua rakan arwah memberitahu dia anak yang baik dan memang dia seorang yang sangat mengambil berat terhadap adik-beradik dan rakannya,” katanya.

Pada masa sama, Hawa berterima kasih kepada pihak UPNM dan Latihan Ketenteraan (LK) yang menghantar pegawai serta kakitangan bagi menguruskan jenazah anaknya itu.

“Terima kasih banyak-banyak kepada semua yang membantu dari hospital hinggalah selesai proses pengebumian,” katanya.