Gara-Gara Kanak-Kanak Bermain Mercun Enjin Kereta Baru Dua Bulan Dipakai Terbakar


BAYAN LEPAS - Beberapa gambar yang memaparkan sebuah kereta dipercayai meletup dan terbakar akibat mercun yang dibaling oleh kanak-kanak di sebuah pangsapuri di Permatang Damar Laut semalam jadi tular di media sosial.

Gambar-gambar berkenaan telah dimuat naik oleh laman Facebook Penang Kini yang mendakwa dikirim oleh seorang pengguna Facebook yang mengatakan kejadian terbabit berlaku berpunca daripada kenakalan sekumpulan kanak-kanak yang bermain mercun di siang hari berhampiran dengan kenderaan tersebut.
Rata-rata netizen turut menyatakan kekesalan mereka kerana membiarkan anak-anak mereka bebas bermain mercun berdekatan dengan kenderaan, malah ada yang turut menyatakan bahawa perkara berkenaan tidak benar sama sekali.

Menurut seorang pengguna Facebook yang lain, perkara tersebut memang benar berlaku dan pemilik kenderaan Toyota berkenaan telah pun membuat laporan polis berkaitan dengan kejadian tersebut yang telah menyebabkan keretanya rosak teruk akibat kejadian itu.

Pengguna Facebook berkenaan turut melampirkan satu laporan polis yang dipercayai dilaporkan oleh pemilik kereta tersebut yang dikatakan baru sahaja dibeli dua bulan lalu.


Laman Penang Kini turut menasihatkan orang ramai agar mengawasi tingkah laku anak-anak mereka agar perkara sedemikian tidak akan berlaku, lebih-lebih lagi di bulan Ramadhan dan juga bersempena sambutan Hari Raya Aidil Fitri tidak lama lagi. - Koleksi Viral