Kes Beras Plastik Jadi Tular, Kementerian Pertanian Dan Industri Asas Tani Tampil Perjelaskan Perkara Sebenar

Beberapa hari lalu laman sosial dikejutkan dengan berita beras plastik yang jadi tular serta mencetuskan kebimbangan orang ramai apabila satu perkongsian dari pengguna laman sosial memaparkan rakaman video eksperimen menggumpal beras yang dipercayai beras plastik serta beras berkenaan yang telah digumpal melantun semula yang katanya menandakan beras tersebut adalah plastik.

Rentetan daripada berita berkenaan satu kenyataan dari Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani melalui laman Facebook Kawalselia Padi Dan Beras tampil menjelaskan kekeliruan tersebut serta turut menunjukkan kajian yang dilakukan terhadap beras jenama popular terbabit.


MAKLUM BALAS KEMENTERIAN PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI MENGENAI ADUAN BERAS PLASTIK DI DALAM KAMPIT BERAS JENAMA RAMBUTAN SUPER SPECIAL TEMPATAN 5%

Merujuk kepada beberapa klip video yang telah viral di media-media sosial berkaitan dakwaan kandungan beras plastik dalam kampit beras Jenama Rambutan SST5%, Cawangan Kawalselia Padi dan Beras(KPB), Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani telah menjalankan pemeriksaan di kilang pemprosesan dan pembungkusan beras jenama tersebut pada 18 Jun 2017 di Mergong, Alor Setar, Kedah.

Pemeriksaan dijalankan termasuk mengenalpasti punca utama beras dan meneliti keseluruhan proses pembungkusan beras tersebut.

Hasil pemeriksaan dan siasatan mendapati syarikat tersebut memperolehi bekalan beras dari sumber sah iaitu dari petani dan pengilang tempatan. Pemeriksaan juga mendapati tidak terdapat kelengkapan mesin untuk menghasilkan beras plastik di premis tersebut.

Beberapa siri ujian juga telah dijalankan seperti ujian ketahanan beras, ujian iodin bagi menguji kandungan kanji serta ujian bakar dan masak.

Berdasarkan keputusan awal, tiada bendasing plastik dijumpai dalam beras tersebut.
Seterusnya, sampel beras juga telah diambil untuk dihantar ke Jabatan Kimia bagi analisis lanjut. Siasatan dan pemeriksaan yang sama akan dijalankan ke atas kilang pengeluar beras tersebut di negeri lain.

Orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai perkara ini boleh menghubungi pejabat Kawalselia Padi dan Beras di setiap negeri, bagi memastikan siasatan dapat dijalankan dengan sebaiknya serta dapat mengelakkan kekeliruan di kalangan pengguna beras dalam negara.

Cawangan Kawalselia Padi dan Beras,
Bahagian Industri Padi dan Beras,
Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Malaysia
18 Jun 2017

Satu rakaman video daripada pengguna laman sosial turut membalas dakwaan tentang beras plastik apabila individu terbabit turut membuatkan eksperimen yang sama tetapi menggunakan jenama beras yang lain. Walau bagaimanapun, perkara yang sama tetap berlaku apabila eksperimen dilakukan dengan menggumpal dan membaling beras tersebut. - Koleksi Viral