Kes Pukul - Pemandu Uber Dan Tiga Lelaki Termasuk Suami Wanita Vietnam Ditahan Reman Sehingga Ahad Ini

GEORGETOWN - Susulan kes pemandu Uber yang dipukul sekumpulan lelaki kerana dikatakan telah cuba mencabul seorang wanita warga Vietnam ditahan polis untuk diambil keterangan dan bagi siasatan lanjut.

Turut sama ditahan selain lelaki yang berusia 29 tahun itu, seorang lagi lelaki yang dipercayai suami kepada mangsa yang berusia 37 tahun kerana didakwa telah melakukan serangan terhadap pemandu Uber terbabit yang mendapat perhatian netizen dan jadi tular di media sosial.


Menurut laporan Sinar Harian, pengesahan penahanan berkenaan disahkan oleh Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Anuar Omar yang turut memaklumkan dua lagi lelaki juga ditahan kerana dipercayai turut terlibat dalam kejadian itu dan menjadikan penahanan kesemuanya 4 orang.

Perintah itu dikeluarkan oleh Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah Sesyen Georgetown, Ahmad Tajuddin Zain, bahawa ketiga-tiga suspek kini direman empat hari bermula hari ini (semalam) sehingga 11Jun ini bagi membantu siasatan

Kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan kerana mencabul dan Seksyen 148 Kanun Keseksaan kerana merusuh. Kita juga akan menahan mangsa mengikut Seksyen 148 Kanun Keseksaan, katanya.

Melalui siasatan yang dilakukan pihaknya mendapati, mangsa yang merupakan warga Vietnam didakwa dicabul pemandu Uber ketika menggunakan perkhidmatan kereta terbabit 6 Jun lalu.
Pada waktu itu, wanita terbabit dipercayai ingin ke Jalan Argyll dari Lintang Paya Terubong di sini.

Ketika dalam perjalanan, pemandu Uber berkenaan dikatakan telah mengambil kesempatan dengan  mengeluarkan kemaluannya dan menyuruh mangsa memegangnya. Mangsa yang ketakutan dikatakan telah memegang tetapi melepaskannya semula. Pemandu Uber itu juga dikatakan mengeluarkan telefon bimbitnya dan selfie bersama mangsa.

Mangsa yang berusia 43 tahun itu pada mulanya tidak mahu membesarkan kejadian tersebut namun dia mendakwa, suspek menghubunginya pada sebelah malam dengan tujuan untuk mengganggunya.

Mangsa yang buntu telah menceritakan tentang kejadian itu kepada rakannya dan rakannya menasihatkan mangsa agar menceritakan kejadian itu kepada suaminya. Selepas menceritakan kepada suaminya, suaminya itu meminta mangsa menghubungi semula suspek pada keesokan harinya kononnya mahu menggunakan perkhidmatan Uber tersebut.

Suspek yang tidak mengesyaki apa-apa datang semula pada 7 Jun untuk menjemput mangsa namun dipukul sekumpulan lelaki yang dipercayai rakan-rakan kepada suami mangsa termasuk suaminya dengan menggunakan kayu besbol malah kereta mangsa juga turut dirosakkan oleh kumpulan lelaki berkenaan.


Hasil dari siasatan pihaknya terhadap dokumen perkahwinan telah mengesahkan kedua-duanya merupakan suami isteri semenjak 2015 namun sehingga kita tidak mempunyai zuriat.

Suspek bagaimanapun telah menafikan kejadian itu dan mendakwa dia difitnah. Dia turut mengakui tidak tahu sebab dan motif kenapa dia dipukul oleh sekumpulan lelaki berkenaan.

Mangsa yang mengalami kecederaan di bahagian tangan, kaki kiri dan kepala telah mendapat rawatan di Hospital Pulau Pinang (HPP) walau bagaimanapun, telah dibenarkan keluar.

Artikel berkaitan: Pemandu Uber dipukul sekumpulan lelaki kerana didakwa mencabul wanita vietnam