Konstable Dapat Layanan VIP Oleh Polis Walaupun Didapati Bersalah Rogol Wanita Islam Sedang Berpuasa Hingga Pengsan


Seorang Konstabel yang berkhidmat dengan Polis Keretapi Kerajaan (GRP) didapati telah merogol seorang muslimah yang berusia 25 tahun yang dikatakan sedang berpuasa ketika menaiki sebuah koc keretapi Lucknow-Chandigarh Express yang dikhaskan bagi Orang Kurang Upaya (OKU) pada hari Selasa, 30 Mei 2017 lalu. Walaupun telah melakukan satu kesalahan besar, perogol terbabit dipercayai telah diberikan layanan ‘VIP’ oleh pihak polis India.

Menurut laporan The Indian Express, mangsa pada ketika itu tidak sihat, semasa dalam perjalanan telah diajak pergi ke koc OKU oleh Konstabel Shukla yang berusia 24 tahun, untuk berehat.

Ketika mangsa dibawa, tiga orang belia didapati berada dalam koc berkenaan serta dihalau keluar oleh Shukla. Selepas menghalau penumpang-penumpang berkenaan, Shukla telah membawa masuk mangsa dan mengunci koc terbabit dari dalam.

Para penumpang yang telah dihalau itu kemudiannya melakukan kekecohan di luar koc kerana mengesyaki ada sesuatu yang tidak betul sedang berlaku sambil memberitahu kepada orang ramai bahawa seorang konstabel telah membawa masuk seorang wanita ke dalam koc lalu menguncinya dari dalam.

Selepas tiba di Stesen Bijnor, penumpang-penumpang dan kakitangan mula berkumpul di luar koc tersebut. Setelah pintu dibuka, didapati seorang muslimah yang berada dalam keadaan separa sedar. Mangsa kemudiannya telah dikejarkan ke hospital daerah yang berdekatan.

Rakaman video berikutnya menunjukkan bagaimana layanan yang diberikan kepada seorang perogol oleh pihak polis.


Menurut laporan lain, pihak polis India sangat lambat bertindak dalam kes berkenaan ini. Sebaliknya, jika terdapat jenayah yang dilakukan ke atas warga Hindu, polis sangat pantas bertindak.

Jenayah yang berlaku ke atas umat Islam dan kaum minoriti lain kian meningkat setelah pelantikan sami militan Ajay Singh Bisht atau lebih dikenali sebagai Yogi Adityanath sebagai Menteri Besar Uttar Pradesh pada bulan Mac tahun ini.

Comments

You are welcome to share your ideas with us in comments!

Archive

Contact Form

Send