Lelaki Ini Buat Laporan Polis Kerana Mendakwa Terbeli Beras Plastik Dari Sebuah Pasar Raya

KULAI - Sejak semalam, tular di media sosial apabila seorang pengguna Facebook memuat naik dua gambar yang memaparkan seorang lelaki menunjukkan beras plastik yang dibelinya di sebuah pasaraya terkenal di bandar ini.

Gambar Beras Hiasan Sahaja.
Turut ditunjukkan bersama lelaki berkenaan yang dikenali sebagai Bhaskaran A/L A L Pathy, 61, dari Bandar Putra, Kulai, satu laporan polis yang telah dibuatnya berhubung pembelian beras di pasar raya terbabit yang didakwa adalah beras plastik.

Menurut Bhaskaran, pada 30 Mei lalu, dia telah berkunjung ke pasar raya yang popular itu dan membeli sejenis Beras Wangi Siam (Siam Fragrant Rice) seberat 5 kilogram yang berharga RM21.85.

Kata Bashkaran seperti yang dilaporkan kepada pihak polis, setelah memasak beras berkenaan, beliau mendapati beras tersebut sukar untuk dikunyah seperti biasa ketika memakannya. Disebabkan curiga dan rasa ingin tahu, dia telah membakar beras berkenaan serta mendapati beras tersebut berbau seperti plastik.Bashkaran mengesyaki dan beranggapan beras tersebut adalah beras tiruan yang telah diperbuat daripada plastik.

Kerana tidak berpuas hati dengan keadaan itu, dia telah membuat laporan polis untuk merujuk kes tersebut kepada pihak Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan (KPDNKK) bagi tindakan yang selanjutnya.

Gambar tersebut telah menarik perhatian netizen dengan ratusan perkongsian yang rata-rata diantara mereka menyuarakan pendapat masing-masing serta turut meluahkan kebimbangan mereka sekiranya termakan beras berkenaan yang dikatakan akan mempunyai kesan sampingan.

Walau bagaimanapun, netizen dinasihatkan agar tidak mempercayai berita ini sebelum mendapatkan pengesahan daripada pihak berkuasa. Namun, sehingga kini masih belum ada mana-mana pihak yang terbabit tampil untuk memberikan penjelasan. Netizen mendesak pihak berkuasa supaya segera mengambil tindakan untuk mendapatkan pengesahan tentang kes ini agar tidak mendatangkan kebimbangan orang ramai. - Koleksi Viral

INFO:

Berikutnya adalah video untuk mengetahui bagaimana dan cara untuk membezakan beras tulen dan beras plastik, serta bagaimana ianya dilbuat.