Ungkapan Terakhir Nelayan Remaja - Tak Dapat Balik Raya Kerana Nak Cari Duit Banyak-Banyak Untuk Mak


BATU PAHAT - "Mak, saya tak dapat balik raya nanti sebab nak kerja cari duit banyak-banyak untuk mak."

Itulah antara ungkapan yang terakhir dari seorang nelayan remaja kepada ibunya sebelum dipercayai hilang di laut selama enam hari dan mayatnya kini ditemui jam 9.10 pagi semalam.

Melalui laporan Berita Harian, Mohd Syami Hasing, 17, hilang ketika menangkap ikan di Perairan Pontian pada kira-kira jam 1 tengah hari Jumaat lalu sebelum mayatnya ditemui di Perairan Sungai Ayam, di sini, kira-kira 40 batu nautika dari tempatnya hilang.

Dalam kejadian itu, bot tunda yang dinaikinya bersama tiga rakannya yang lain telah terbalik akibat dipukul ribut dan angin kencang yang menyebabkannya hilang serta-merta manakala tiga rakannya dikatakan dapat menyelamatkan diri mereka.

Ibu mangsa, mengatakan Mohd Syahmi atau Amir panggilan mesranya, ada menelefon ibunya sehari sebelum kejadian kerana ingin memaklumkan bahawa dia tidak dapat pulang ke Endau untuk berpuasa serta berhari raya kerana ingin mencari duit untuk ibunya.

"Kami memang miskin dan terpaksa berhijrah dari Kudat ke Johor bagi mencari sinar baharu namun tidak menyangka hajat Amir untuk membahagiakan saya dan keluarganya tidak kesampaian.

"Apatah lagi mengenangkan dia sanggup tinggal seorang diri menyewa di Pontian dan bekerja sebagai nelayan sejak setahun lalu bagi mencari wang untuk keluarga," katanya sebak ketika ditemui di Unit Perubatan Forensik Hospital Sultanah Nora Ismail (HSNI) Batu Pahat, hari ini. Terdahulu, Rosnah membuat pengecaman ke atas jenazah anaknya itu di unit berkenaan.

Menurut ibunya, Rosnah Laivah, 61, langsung tidak menyangka akan pesanan akhir anak bongsunya itu sehari sebelum dia didapati hilang apabila menyatakan yang dia tidak dapat pulang untuk berhari raya bersama kerana ingin mencari wang telah menjadi kenyataan.

Menurut ibunya lagi, dia menyangka anaknya itu hanya bergurau memandangkana beliau baharu sahaja berpindah ke Endau, Mersing daripada Kudat, Sabah untuk bersama anak-anaknya yang lain yang telah pun setahun berhijrah ke negeri ini untuk mencari rezeki.