Aksi Wanita Menipu Orang Ramai Dengan Meminta Wang Di KL Sentral Dirakam Dikongsi Di Media Sosial


KUALA LUMPUR - Rakyat Malaysia sememangnya amat dikenali dengan keprihatinan dan kemurahan hati dalam menderma serta membantu mereka yang berada dalam kesusahan. Mungkin juga disebabkan itulah ramai pengemis yang mengambil kesempatan mendapatkan simpati di beberapa lokasi strategik yang mempunyai ramai orang.

Beberapa hari lalu, seorang netizen menyaksikan bagaimana seorang wanita yang semakin berusia telah mengambil kesempatan di atas keprihatinan orang Malaysia dengan meminta sedekah di lokasi terkenal iaitu di KL Sentral.

Menurut netizen berkenaan Lee Shi Wei menerusi perkongsiannya, wanita terbabit didapati sering memunculkan diri di KL Sentral dan ketika itu beliau memakai baju blaus merah jambu yang akan meminta wang dari orang ramai dengan alasan dia tidak mempunyai wang untuk mendapatkan tiker atau pun menukar stesen, katanya.


Menurutnya, dia telah berkerja di lokasi itu selama 10 hari dan setiap hari dia melihat wanita itu mundar mandir mencari mangsanya. Malah, satu laporan polis juga telah dibuat bagi menghalang wanita itu terus berbuat demikian di lokasi terbabit.

Sewaktu pihak polis menghampiri wanita berkenaan yang ketika itu sedang meminta wang. Dia didapati berjalan ke arah yang bertentangan bagi mengelakkan dirinya disoal oleh pihak berkuasa.

Satu rakaman video yang memaparkan aksi wanita itu sedang melakukan aktiviti rutinnya turut didedahkan menerusi perkongsian netizen terbabit. Rata-rata penonton yang melihat rakaman ini menyifatkan tindakan wanita ini adalah keterlaluan memandangkan beliau kelihatan sihat dan boleh melakukan kerja lain.

Beberapa netizen lain turut mengakui pernah terserempak dengan wanita ini, malah yang amat mengejutkan sasaran wanita itu menyasarkan pelajar sekolah baginya mendapatkan wang yang mudah.
Orang ramai dinasihatkan berhati-hati ketika ingin memberikan bantuan kepada golongan seperti ini, kerana kebanyakan daripada mereka hanya mengambil kesempatan di atas kebaikan orang ramai.