Baru Kahwin 50 Hari, Inai Di Jari Masih Merah Tetapi Diceraikan Kerana Campur Tangan Mertua Seorang Ustazah

Baru sahaja melangsungkan perkahwinan selama 50 hari dan inai dijari masih lagi kemerah-merahan tetapi telah diceraikan selepas campur tangan ibu mertua seorang ustazah.

Foto - Ezaniphoto.com
Saya tidak nafikan, saya menjadi tempat rujukan untuk mereka yang tidak tahu bagaimana flow mahkamah syariah, tidak tahu ke mana hala tuju bagi membuat aduan, serta dijadikan tempat untuk meminta khidmat nasihat dan juga pandangan.

Sekiranya mereka mempunyai masalah rumah tangga, saya tidak pernah menyuruh mereka bercerai berai, sebaliknya saya menyarakan mereka mencari jalan penyelesaian sehingga menjumpai cara bagaimana untuk menyelesaikan permasalahan serta berbaik semula dengan pasangan masing-masing.

Walau bagaimanapun, bagi mereka yang telah pun disahkan bercerai, saya akan memberikan bantuan dari segi memberi maklumat yang saya tahu, berkongsi berbagai pengalaman dan juga nasihat.

Amat menghairankan dengan situasi pada hari ini. Ramai yang membuatkan perkahwinan itu umpama sebuah permainan. Apabila tidak suka dan tidak berkenan terus sahaja bercerai. Sungguh mudah dilafazkan cerai dengan alasan tidak lagi mampu untuk menanggung isteri. Menceraikan kerana tiba-tiba sahaja berubah hati, sungguh mudah dan begitu mudah dengan bercerai.

Kawin 6 bulan, cerai sebab tak pernah sentuh isteri langsung walaupun serumah.
Ceraikan sebab isteri tak sesolehah yang di sangka.

Di sebabkan saya ramai berkawan dengan golongan islamik, maka kes yang di temui kebanyakkannya dari golongan islamik, tahu agama dan warak.

Sampai sekarang saya tak boleh berfikir bagaimana orang yang kelihatan beragama, belajar agama, tapi berpelakuan seperti tidak tahu hukum. I cannot brain it!!!

Nak menilai seseorang beragama itu, kini tidak boleh di nilai dari perwatakan luar, kelulusan agama, rajinnya dia ke masjid.

Tapi, manusia beragama itu adalah manusia yang takutkan Allah!. Bila berlaku dugaan dan pilihan antara nafsu dan iman, mereka memilih iman kerana mereka takutkan Allah dan takutkan hukuman di akhirat. Bila di hadapan mata terbentang kenikmatan dunia ataupun redha Allah, mereka memilih redha Allah kerana takutkan Allah.

Adik-adik yang bakal berkahwin. Dengar nasihat kakak. Perkahwinan ini penuh perkara tidak di jangka. Jika seronok, jangan terlalu gembira. Jika bersedih kerana pasangan tidak seperti di impikan, jangan terlalu berduka. Gembira dan berduka tidak selamanya. Yang ada ujian salah faham sedikit-sedikit tu, berlapang dada lah.

Di luar sana lebih ramai yang di uji sangat besar meskipun mereka seorang yang taat pada Allah, tidak bercinta sebelum nikah.

Kakak rasa mungkin kakak boleh berikan nasihat pada adik-adik walaupun kakak seorang yang gagal dalam perkahwinan. Kerana kakak juga salah seorang yang di ceraikan genap sebulan berkahwin. Sewaktu inai di jari masih merah. Walaupun kakak tidak bercinta sebelum nikah.

Hidup ini untuk Allah. Bukan untuk manusia. Be strong!

Sumber: Hazirah Hj Hamzah