Nenek Rohaya Buat Suaminya Terkedu Seribu Setelah Ditanya Tentang Malam Pertama Perkahwinan Mereka


Apabila selesai sesebuah perkahwinan, malam pertama adalah momen yang paling indah yang dilalui oleh suami dan isteri. Itulah yang berlaku kepada dua pasangan yang popular pada ketika ini Selamat, 16, dan isterinya Rohaya, 71, selepas dinikahkan pada 2 Julai lalu dengan mas kahwin berjumlah 200 juta rupiah.

Ketika diajukan soalan tentang malam pertama kepada nenek Rohaya, dia kelihatan tersipu-sipu malu untuk menjawab pertanyaan. Berbeza dengan Selamat apabila dengan bersahaja menjawab soalan tersebut.

"Masih belum melakukan apa-apa", jawab Selamat dengan nada bersahaja.

Setelah mendengar jawapan suaminya itu, nenek Rohaya segera menjawab.

"Belum, dia takut sakit", jawab nenek Rohaya sambil menoleh kepada suaminya itu yang kelihatan biasa dan tiada tanda-tanda malu.

Walau bagaimanapun, agak mengejutkan apabila usia perkahwinan mereka mencapai usia seminggu mereka dikhabarkan pembatalan pernikahan tersebut oleh pihak berkuasa tempatan.

Menurut kata Ketua Jabatan Agama Wilayah Sumatera Selatan, Alfajri Jabidi, pihaknya dikatakan telah membuat teguran terhadap pegawai agama tempatan kerana dipercayai membiarkan perkahwinan berkenaan berlangsung sedangkan ianya telah menjadi satu kesalahan.

Menurut Alfajri lagi, mengikut undang-undang di Indonesia, seseorang lelaki itu hanya dibolehkan bernikah ketika di usia sekurang-kurangnya 19 tahun dan ke atas dan bagi seorang wanita pula harus berusia 16 tahun, katanya menjelaskan keadaan.