Orang Kata Lagu Datuk Vida I Am Me Ciplak Dari Lagu Karya Punjabi, Betul Ke?


Heboh di media sosial lagu nyanyian Datuk Seri Vida yang berjudul I Am Me dikatakan seakan-akan sama dengan sebuah lagu Punjabi yang berjudul Bling-Bling Mr Singh.

Memetik laporan Mstar, persoalan tentang tersebut terus menjadi tanda tanya ramai dan adakah perkara itu hanya kebetulan atau komposer lagu I Am Me, Edry Halim yang menjadikan lagu Bling-Bling Mr Singh itu sebagai inspirasi bagi penghasilan single Datuk Vida>

Menurut laporang, lagu Bling-Bling Mr Singh sebenarnya telah dimuat naik ke laman sosial YouTube kira-kira 4 tahun lalu pada 10 November 2013 oleh pemilik akaun laman sosial terbabit yang dikebali sebagai Shobhit Gill.

Rakaman video yang berdurasi 1.22 saat itu memaparkan seorang kanak-kanak lelaki yang berpakaian moden dengan bangganya memperkenalkan diri mereka sebagai bangsa Punjabi diikuti dengan nyanyian sambil menari.

Tiada ulasan lanjut mengenai latar belakang lagu tersebut, walau bagaimanapun, melalui hasil carian Mstar mereka mendapati lagu berkenaan telah dinyanyikan secara duo oleh dua kanak-kanak yang dipercayai penyanyi yang dikenali sebagai Anoop Singh dan RDB di bawah naungan Three Records Music Entertainment.Lagu ini dikatakan sangat catchy dan sedap untuk didengari, malah tarian moden hip hop dan bhangra yang disampaikan oleh kanak-kanak berkenaan kelihatan amat menarik perhatian sesiapa yang menontonnya.  

Lagu nyanyian Datuk Vida dilaporkan telah dimuat naik ke laman YouTube pada 13 Julai sehingga mendapat perhatian penonton yang kini jumlah tontonan video berkenaan semakin meningkat setiap hari.

Cuba anda dengarkan lagu ini, ada tak persamaan?


Edry Halim yang bertanggungjawab sebagai penggubah lagu I Am Me sebelum ini pernah dikatakan sebagai seorang komposer yang pernah menciplak karya orang lain dan Edry sendiri tidak pula pernah memberikan sebarang kenyataan berkaitan dengan perkara ini. - www.koleksiviral.com