Pakcik Shell Jadi Perhatian Ramai Kerana Apa? Lelaki Ini Kongsi Pengalaman Yang Menyentuh Hati Sehingga Tak Akan Lupa Apa Yang Pakcik Itu Lakukan


Tiada siapa yang akan dapat menyangka sikap dan keperibadian seseorang itu yang ramah mesra dimiliki oleh seorang manusia mampu menarik perhatian malah menyentuh perasaan orang lain.

Biasanya setiap kali lelaki ini bersama anaknya hanya melihat gelagat seorang lelaki yang berusia yang berkerja di stesen minyak Shell daripada jauh sahaja. Tetapi, ketika Hari Raya Aidilfitri baru-baru ini mereka telah membuat keputusan untuk menegur warga emas terbabit dengan memberikan salam.

Walau bagaimanapu, tindakan pakcik berkenaan langsung tidak dijangkakan oleh lelaki ini Ahmad Firdauz Tahrin, 34 bersama anak lelakinya Ammar Matiin yang berusia 3 tahun.

Lelaki terbabit, Ahmad Firdauz telah menulis di akaun Facebook miliknya;

Pakcik Shell,

Saya tak kan lupa apa yang pakcik dah buat pada saya dan anak saya.

Pakcik dah sentuh hati kami, kami datang nak isi minyak. Kami sapa pakcik, dan saya minta Matiin salam pakcik.

Tapi pakcik taknak! Pakcik cakap, "Ehh bukan pakciklah, atuk..", sambil hulur tangan dan senyum pada kami berdua.

Lebih dasyat lagi, pakcik hulur Matiin dengan duit raya!

Apa pakcik buat ni????? Saya dah rasa nak menangis waktu tu juga. Pakcik menyentuh hati dan jiwa kami.

Pakcik mengajar kami erti hormat menghormati, erti memberi dari hati.
Terima kasih Pakcik Shell (Taman Perling), pertemuan ringkas, tapi penuh bererti.


Sememangnya Firdauz langsung tidak menyangka yang pakcik itu menghulurkan sejumlan duit raya untuk anaknya dan terus terang Firdauz menyatakan yang beliau terasa seperti ingin menangis.

Perkongsian daripada Firdauz melalui Facebook miliknya telah mendapat perhatian ramai sehinggakan akhbar Mstar turut menghubunginya untuk mendapatkan cerita dan berita tentang perkongsiannya itu.

Firdauz turut memberitahu bahawa pertemuan diantara pakcik yang berkerja di stesyen minyak Shell itu berlaku kita beliau sekeluarga pulang dari kampung untuk berhari raya, Dia turut menyatakan bahawa langsung tidak mengenali pakcik Hassan berkenaan tetapi keperibadian yang dimiliki lelaki warga emas itu harus dijadikan contoh kepada semuam, ujarnya.


Terbaru, pada Isnin lalu, Firdauz sekali lagi mengunjungi pakcik Hassan untuk bertanya khabar dan menurut Firdauz pakcik mempunyai 8 orang anak serta 6 cucu.

Lapor Mstar, Hassan Basri Mohd Tara yang dikenali sebagai pakcik Hassan adalah amat berbeza daripada orang lain kerana turut melakukan berbagai perkerjaan demi menyara kehidupannya sekeluarga dan dia baru sahaja menyambut ulang tahun kelahirannya yang ke-70 baru-baru ini.

Antara pekerjaan yang pernah dilakukan pakcik Hassan bermula usia 18 tahun adalah berkerja di kilang di Johor, dan beberapa tahun selepas itu dia mencari pendapatan sampingan dengan menjual telur di pasar malam.


Berbagai jenis kerja yang dilakukan pakcik Hassan, dan di usia 30 tahun, siang dia berkerja di kilang pada sebelah malam dia menjual telur selama 26 tahun, katanya.

Pakcik Hassan juga pernah mengusahakan gerai makan selama enam tahun dan menjadi tukang kebun di sekolah selama tiga tahun serta mula bekerja di stesen minyak Shell semenjak tahun 2011.


Menurut pakcik Hassan lagi, satu masa dahulu orang memanggilnya Pak Hassan Telur ktika beliau menjual telur, apabila menjadi tukang kebun dipanggilnya Pak Hassan Bunga, sekarang orang panggil Pakcik Shell pula, katanya kepada Mstar.