Suami Meninggal Dunia Akibat Ditetak Dengan Parang, Isteri Cedera Parah Disamun Penjenayah Di Rumah


MELAKA - Seorang pesara tentera ditemui maut di ruang tamu rumahnya akibat ditetak dengan parang, manakala isterinya mengalami kecederaan parah dalam kejadian samun bersenjata di Taman Bukit Terendak, Sungai Udang, malam tadi.

Dalam kejadian jam 8 malam itu, seorang dari jiran mangsa memberitahu beliau terdengar jeritan meminta pertolongan daripada Sabturiah sebelum dengan segera keluar dan ternampak wanita tersebut terduduk di longkang di hadapan rumahnya.

Menurut jiran mangsa, Sabturiah memaklumkan kepadanya bahawa rumahnya telah dimasuki orang yang bersenjatakan parang sebelum menyuruhnya memasuki ke dalam rumah untuk melihat keadaan suaminya pada ketika itu.

Jiran mangsa berkata, pada ketika itu beliau dan beberapa jiran lain semuanya perempuan dan tidak berani untuk masuk ke dalam rumah tetapi melayan Sabturiah bercakap memandang beliau didapati telah banyak kehilangan darah yang mungkin akan menyebabkannya pengsan, katanya.

Pesara Briged 9 Para, Abdul Rahman Pileh, 60 didapati telah meninggal dunia selepas ditetak dengan parang dan isterinya Sabturiah Lakidau, 59, cedera parah dipercayai telah ditumbuk oleh penjenayah di bawah dagu dan leher malahan turut dikelar di bahagian pergelangan tangan.


Sabturiah telah dikejarkan ke Hospital Melaka untuk mendapatkan rawatan lanjut di atas kecederaannya manakala mayat suaminya turut dibawa ke hospital yang sama untuk dibedahsiasat.

Menurut Harian Metro, sehingga kini pihak polis masih menjalankan siasatan di lokasi kejadian dan berita tentang kejadian ini akan dikemaskinikan kelak.