Demi Ibu Dua Beradik Sanggup Berjalan Kaki Dari Rumah Kebajikan Di Sungai Buloh Ke KL Pada Jam 6 Pagi

Jarang sekali setiap anak-anak yang ingin berjauhan dari ibu bapa lebih-lebih lagi ibu yang sangat dekat dengan anak-anak. Dek kerana berjauhan dari ibu, dua kanak-kanak ini sanggup berjalan kaki dari Saujana Utama, Sungai Buloh hinnga ke Bukit Jalil, Kuala Lumpur semata-mata untuk menemui ibu mereka.

Mstar melaporkan, kedua-duanya yang berusia 8 dan 10 tahun itu telah ditemui oleh seorang lelaki yang begitu prihatin terhadap mereka.


Semuanya bermula ketika kejadian yang berlaku pada Ahad lalu, jam 6.50 pagi, lelaki terbabit yang sedang memandu di jalan berkenaan telah memberhentikan kenderaannya dan bertanya kenapa mereka boleh berada di jalan itu.

Ahmad Nazri Zainudin bertanyakan soalan itu kepada kanak-kanak terbabit dengan wajah yang sedih mereka menjawab, "pakcik boleh tolong hantarkan kami ke Bukit Jalil tak? Kami nak jumpa mak."

Disebabkan destinasi yang mereka ingin tujui itu terlalu jauh dan lelaki tersebut mahu segera sampai ke tempat kerja, dia akhirnya membuat keputusan untu menghantar mereka ke balai polis saja.

Difahamkan, kedua-dua kanak-kanak itu adalah penghuni sebuah rumah kebajikan di Saujana Utama yang dikenali sebagai Rumah Aman. Manakala, wakil penjaga dari rumah berkenaan dilaporkan telah menjemput dua beradik terbabit pada jam 9 pagi pada hari yang sama.

Rumah Aman yang diduduki mereka itu dilaporkan telah ditubuhkan semenjak tahun 2005 untuk mana-mana anak-anak yatim dan juga untuk kanak-kanak yang kurang bernasib baik dan seramai 55 penghuni yang tinggal di cawangan Saujana Utama.

Menurut kata Pengasas dan Pengarah Rumah Aman, Abdul Rehman Dakri, kedua-duanya masih lagi mempunyai ibu bapa dan mereka juga baru sahaja ditempatkan di rumah kebajkan tersebut, ujarnya.

Rumah Aman
Ibu bapa kanak-kanak terbabit dikatakan tidak berkemampuan dan mereka dihantar ke situ di atas sebab untuk mendapat perhatian dan menjalani kehidupan yang lebih baik dan teratur.

Tetapi, oleh disebabkan agar sukar untuk menyesuaikan diri dan masih lagi baru dengan persekitaran yang dipenuhi dengan disiplin itu menyebabkan mereka bertindak seperti itu.

Mereka juga mungkin tak biasa hidup dalam suasana seperti asrama yang mempunyai jadual serta peraturan biarpun disediakan dengan makan minum dan juga tempat tinggal serta kemudahan pendidikan, jelasnya lagi.

Saya memohon maaf di atas insiden yang berlaku pagi tadi. Kami akan memastikan kejadian tidak berulang. Jangan risau mengenai kanak-kanak ini kerana penghuni yang masih mempunyai ibu atau bapa boleh melawat mereka sekali setiap bulan.

Siapa tak sedih sekiranya berjauhan dari ibu? Walau bagaimanapun, mereka bertuah kerana dijaga dengan baik oleh pihak yang sangat bertanggungjawab. - www.koleksiviral.com