Kerana Jatuh Cinta Lelaki Jepun Ini Membawa Pulang Motor Honda EX5 Ke Negara Asalnya

Setiap orang mempunyai hobi dan minat yang tersendiri sehingga sanggup melakukan apa saja demi mencapai impian terhadap sesuatu yang diminati itu.

Itulah yang berlaku kepada seorang lelaki Jepun yang begitu meminati dan telah jatuh cinta terhadap motosikal jenis Hinda EX5 keluaran Malaysia.


Beberapa gambar motosikal milik lelaki berkenaan yang menggunakan nombor pendaftaran PKE 5703 dilihat bersiar-siar di sekitar bandar di negeri matahari terbit itu sehingga menjadi perbualan netizen di media sosial.

Menurut laporan Mstar, pemilik motosikal tersebut yang bernama Koji Yasumatsu, 48, dikatakan langsung tidak mengetahui tentang gambarnya yang kini tular sehinggalah dia dihubungi wakil media.

Menurut lelaki itu, ramai netizen di Facebook yang menyedari akan kewujudan motosikal berwarna merah itu, malah dia turut memuat naik beberapa motosikalnya itu sebelum ini dan kali terakhir pada 2015 lalu.


Menurut Koji lagi, ramai netizen yang ingin berkawan dengannya dan dia sendiri tidak tahu tentang motornya yang kini viral di Malaysia.

Koji kini menetap di Saitama, Jepun dan pernah bertugas di syarikat Boon Siew Sdn Bhd, Batu Kawan, Seberang Perai Selatan pada tahun 2011 sehingga 2015. Koji turut mengambil keputusan untuk membawa motosikal miliknya itu pula ke negara asalnya kerana baginya motosikal tersebut banyak menyimpan kenangan manis dan indah sepanjang dia bersama keluarhanya berada di Malaysia.

Menurut Koji, dengan motosikal EX5 itulah dia pergi ke Thailand dan mengembara hampir ke semua negeri di semenanjung Malaysia berseorangan. Manakalah, anak lelakinya juga, Hiroki, 20, turut menyayangi motor berkenaan dan sesekali akan menunggangnya.

Motosikal tersebut dibeli oleh Koji pada tahun 2011 dengan harga kira-kira RM4,000. Pada waktu itu beliau melihat begitu ramai orang Malaysia yang menggunakan EX5, lalu Koji ingin mencuba menunggangnya kerana motosikal tersebut belum ada di Jepun, katanya.

Biarpun telah dua tahun berlalu Koji meninggalkan Malaysia, lelaki Jepun yang amat meminati durian dan mi goreng ini menyatakan bahawa motosikal berkenaan masih lagi dalam keadaan baik sehingga kini dan tidak pernah 'buat hal'.

Menariknya, Koji dikatakan tidak pernah menanggalkan nombor pendaftaran PKE 5703 itu walaupun dia telah membuat nombor pendaftaran yang sah untuk kenderaan itu di negara tempat tinggalnya.

Koji juga dilaporkan masih lagi mengekalkan pelekat yang berwarna hujau bersama tulisan, 'Mak Hang Beranak Hang Tang Mana', di bahagian hadapan motosikal itu yang kini menarik perhatian netizen.

Koji juga memberitahu selepas beliau menetap semula di negaranya itu, dia belum pernah melihat motosikal jenis Honda EX5 ditunggangi oleh sesiapa di Jepun dan kerana faktor itu juga menyebabkan dia begitu menyayangi kenderaan tersebut dan tidak bercadang untuk menjualnya. - www.koleksiviral.com