Header Ads

Pereka Fesyen Cipta Baju Canggih Untuk Kanak-Kanak, Jimat Tak Perlu Beli Baju Anak Selama 3 Tahun


Semua ibu bapa pasti bersetuju bahawa anak-anak yang dididik mereka dari kecil itu telah membesar sekelip mata dengan cepat sekali. Dek kerana tumbesaran anak itu pasti baju yang dibeli tahun lalu tidak dapat dipakai lagi walaupun kondisi baju masih lagi elok dipakai. Perkara ini pasti akan merungsingkan ibu bapa kerana setiap anak harus dibeli pakaian baru walaupun baju lama masih lagi elok disimpan.

Kini semua kerungsingan ibu bapa tidak lagi menjadi masalah kerana seorang pereka fesyen dari London telah berjaya menciptakan satu pakaian khas untuk bayi seawal umur 4 bulan sehingga 36 bulan. Kecanggihan baju tersebut direka dengan berubah saiz serta turut seiring dengan pertumbuhan badan anak-anak. Macam tak percaya tapi kenyataan!

Pakaian khas tersebut dikenali sebagai 'Petit Pli' yang telah dicipta dengan sistem lipatan atau lisu pakaian yang canggih di mana ia dikatakan boleh mengembang beberapa kali ganda dan turut kembali kepada saiz asalnya. Keadaan itu menyebabkan ia tidak akan menjadi terlalu besar atau tidak terlalu kecil untuk mereka. Kalau harga berpatutan mesti mak ayah akan beli, kan?

Menurut pereka fesyen berkenaan, Ryan Mario Yasin, Petit Pli boleh berubah bentuknya bersesuaian dengan pergerakan kanak, dan bayi memerlukan sekurang-kurangnya 7 saiz pakaian sepanjang 2 tahun pertama mereka membesar yang menyebabkan terdapat berbagai jenis pakaian yang masih elok tetapi didapati terlalu kecil untuk dipakai mereka. Keadaan ini pasti memaksa ibu bapa akan lebih kerap membeli pakaian untuk anak mereka." Lepas ni tak perlu beli selalu!

Menurut Yasin lagi, Petit Pli dicipta menggunakan material khas yang kalis air dan juga ringan, tetapi ia masih mempunyai ruang untuk badan bayi bernafas.

Ianya turut menggunakan material tahan lasak dan diilhamkan daripada seni Origami lama Jepun dan ia sangat sesuai untuk kanak-kanak yang biasanya cukup aktif untuk meneroka keadaan sekeliling mereka. Yasin turut memberikan jaminan bahawa pakaian itu selamat dibasuh dengan menggunakan mesih basuh. Memang terbukti katanya!

Sehingga kini pereka fesyen ini dipercayai sedang mencari rakan kongsi dan turut mengumpul dana bagi mengeluarkan pakaian khas tersebut menerusi pasaran Britain.


Petit Pli adalah sesuatu yang sangat kreatif dan hebat, malah ia dilihat untuk menjimatkan kos serta dapat mengurangkan kadar pembaziran yang dijana melalui industri fesyen.


Semoga rakyat Malaysia juga mempunyai peluang untuk memiliki pakaian untuk anak-anak ini dengan harga mampu milik setelah tiba di pasaran Malaysia nanti. - www.koleksiviral.com
Powered by Blogger.