Kadar Bayaran Terkini Buat Passport Antarabangsa Malaysia & Pembaharuan Secara online

Cara buat pasport Malaysia antarabangsa

Jabatan Imigresen Malaysia telah pun membuat pengumuman tentang kadar bayaran untuk memperbaharui atau membuat passport Antarabangsa Malaysia bagi tempoh selama lima tahun dari tarikh dikeluarkan untuk semua warganegara Malaysia adalah sebanyak RM200 bagi satu pasport.

Ini bermakna harga bayaran yang terbaru itu telah dikurangkan sebanyak RM100 jika dibandingkan dengan kadar bayaran asal yang terdahulu iaitu sebanyak RM300. Pengurangan ini juga menunjukkan kadar bayaran Pasport Malaysia Antarabangsa untuk tempoh sah selama dua tahun pada tahun 2017 juga telah dimansuhkan.

Kadar Bayaran Pasport Malaysia 2018


Perbaharui Passport Malaysia

1. Pemohon biasa (13 Tahun hingga 59 Tahun) – RM200

2. Warga Emas (60 Tahun ke atas) – RM100

3. Kanak kanak (12 Tahun dan ke bawah) – RM100

Kanak-kanak yang berumur di bawah 4 tahun digalakkan membawa gambar bersama semasa membuat permohonan mengikut sepsifikasi yang telah ditetapkan.

4. Siswazah Luar Negara (bawah 21 tahun) – RM100

Pelajar yang berumur 21 tahun dan ke bawah yang menerima tawaran melanjutkan pelajaran ke peringkat Ijazah di Institut Pengajian Tingg (IPT) di luar negara perlu mengemukakan dokumen sokongan yang berikut;

 • A. Surat tawaran IPT atau Agensi Pengambilan Pelajar atau surat tawaran biasiswa atau tajaan.
 • B. Resit yuran pendaftaran
 • C. Kad Matrik Pelajar (jika sedang belajar).
5. Jemaah Haji – RM100

Surat pengesahan dari Tabung Haji atau agensi yang telah dilantik perlu dibawa bersama semasa membuat permohonan pasport.

6. Orang Kelainan Upaya (OKU) – Percuma

Golongan OKU yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) perlu membawa Kad Pendaftaran yang telah dikeluarkan oleh JKM sebagai bukti kebenaran.

Cara Terkini dan Panduan Buat Pasport Malaysia Antarabangsa

Sebelum membuat permohonan untuk mendapatkan pasport Antarabangsa, anda disarankan untuk mengetahui serba sedikit tentang garis panduan bagaimana untuk membuat pendaftaran dan memohon pasport sebelum mengisi borang.

Dokumen, gambar pasport, harga kos bayaran, keperluan, kegunaan, surat sokongan dan syarat-syarat untuk dapatkan passport adalah antara perkara penting yang harus anda ketahui dan senaraikan untuk isi borang permohonan nanti sama ada dalam talian atau hadir ke pejabat Imigresen.

Berikutnya adalah maklumat tentang bagaimana untuk buat permohonan pertama kali atau yang baharu. Sila klik pautan di bawah ini:

Garis Panduan dan Prosedur Permohonan Baharu Passport Malaysia Antarabangsa

Cara Permohonan Renew Passport Antarabangsa Malaysia Online

Cara memohon pasport online

Myonline Pasport adalah satu cara dan kemudahan rakyat Malaysia yang ingin membuat permohonan perbaharui Passport Malaysia secara atas talian melalui internet.

Permohonan secara online juga boleh membuat bayaran dengan menggunakan kad kredit atau kad debit secara terus (FPX).

Pemohon boleh membuat pilihan untuk mengambil pasport di pejabat pengeluar pasport yang disenaraikan dalam sistem. tarikh dan masa untuk pengambilan passport akan ditentukan oleh sistem berdasarkan hari dan masa permohonan yang telah dibuat.

Waktu serahan. Permohonan yang dibuat sebelum jam 3 petang hari bekerja akan diserahkan pada hari yang sama dan permohonan selepas jam 3 petang akan diserahkan pada jam 10 pagi hari bekerja berikutnya.

Untuk memohon atau semak secara online anda boleh klik pautan di bawah:

Permohonan Passport Antarabangsa Secara Atas Talian

Info Utama Portal Rasmi Jabatan Imigresen Malaysia

Melalui portal Jabatan Imigresen Malaysia, anda boleh mendapatkan sebarang maklumat berkaitan dengan mudah dan cepat. Semuanya hanya di hujung jari sahaja seperti yang berikutnya:
 • Semakan Status Permohonan Pas Pelajar
 • Semakan Status Permohonan Permit Masuk (myOnlinePermit)
 • Semakan Status Kawalan Imigresen untuk Warganegara Malaysia - Blacklist (SSPI)
 • Semakan Permohonan Pembantu Rumah/ Pekerja Asing
 • Lain-lain Semakan dan Perkhidmatan Secara Dalam Talian (Online)

INFO PENTING
 1. Pemohon perlu hadir sendiri untuk mengambil pasport dengan mengemukakan kad pengenalan, pasport sedia ada dan resit bayaran. Tiada wakil dibenarkan.
 2. Bagi pemohon di bawah umur 18 tahun perlu membawa sijil kelahiran dan penjaga yang sah yang telah memberi kebenaran perlu hadir bersama.
 3. Sekiranya pemohon atau penjaga tidak hadir semasa kutipan pasport, pasport tersebut tidak akan diserahkan.
Semoga bermanfaat! - koleksiviral.com