Header Ads

Resepi dan Cara Buat Cheese Di Rumah Hanya Guna Susu Tepung & Hasilnya WOW!

Cara buat cream cheese mudah

Cheese atau keju mempunyai penggemarnya yang tersendiri dan mereka yang menyukainya pasti akan mendapatkannya apabila teringin nak makan. Mulai sekarang mereka yang menggemari cheese tidak perlu lagi risau kerana cheese boleh dibuat sendiri di rumah.

Resepi membuat cheese homemade ini dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Yasalma Yasalma yang menunjukkan cara nak buat cheese yang sedap dan mudah dengan menggunakan susu tepung sahaja dan hasilnya memang macam cream cheese leleh yang juga boleh digunakan untuk buat topping kek dan sebagainya. Jom ikuti perkongsian beliau.

Cara buat cream cheese sedap
Cream cheese juga digunakan sebagai topping kek.

Siapa pernah buat cheese sendiri?

Cheese ada banyak versi. Di kedai runcit Arab ada bermacam-macam jenis dan rasa. Rasa masam sikit, masam banyak, manis, masin sikit, masin banyak dan lain-lain.

Ini cheese asas, bukan cheese cheddar atau parmesan atau mozarella ye. Yang tu nak buat ada lagi bahan-bahan lain.

Cheese makin mahal, sedangkan ia 'makanan mesti' dalam banyak hidangan harian sekeluarga untuk buat campuran dalam inti roti serta untuk dibuat krim kek.

Cara membuat keju sendiri
Lesung batu digunakan untuk membuat cheese dengan mudah.

Ini saya buat sendiri guna susu tepung saja. Versi ini sangat senang (asas yang mak mertua ajar).

Nak lagi best guna susu segar!

Cara Buat Cheese

Keju buatan sendiri

Masak susu fresh dengan api perlahan, kemudian dah panas masukkan perahan lemon atau cuka dua sudu besar mengikut kemasinan sendiri. Nanti susu dan air terasing sendiri.

Pembuatan cheese mudah

Kutip ketul-ketulan susu dan tapis guna kain. (Punjutkan susu dan perah kuat-kuat asingkan airnya)

Mudah saja buat cheese

Pastu untuk jadikan ia berbentuk krim gunalah blender tanpa air. Blender saya rosak so saya lenyek dan tumbuk-tumbuk guna lesung batu je. Jangan lupa letak garam ikut kemasinan yang diingini. Nak masam tambah perahan lemon sikit.

Keju buatan sendiri

Saki baki air tersisa tu jangan dibuang. Itu namanya 'Whey protein' sangat bagus untuk kesihatan dan berkesan untuk mengurangkan berat badan. Nak info lanjut boleh Google 'benefit of whey'.

Saya masih belajar lagi. Jika ada tips terkini saya share lagi ye.

Makanan guna cheese
Gambar makanan yang dimakan bersama cheese.

Cara mudah buat cheese
Nampak sedap kan?

Sedap
Yang biasa makan pasti tahu kesedapannya.

Ada sesiapa berpengalaman buat cheese homemade lagi? Please share tips atau cara buat kat ruang komen.

Peringatan:

Saya guna susu brand everyday/fernleaf dan lain-lain asalkan full cream. Again, susu fresh better! Untuk sukatan bagi sesenduk susu untuk dapatkan kurang sesenduk cheese. Air 2 cawan ala-ala kepekatan seperti kita nak minum susu. - Yasalma Yasalma

BACA JUGA : Resepi Puding Roti Kukus dan Sos Kastard Yang Sangat Mudah dan Menyelerakan

Berikutnya kami kongsikan juga video tutorial bagaimana cara membuat cheese mozzarella.


Semoga bermanfaat dan selamat mencuba! - koleksiviral.com
Powered by Blogger.