Cara Hilangkan Jerawat Bintik Hitam Putihkan Kulit Muka Guna Garam (Petua Tradisional)

Cara hilangkan jerawat dengan cepat dan berkesan

Biasanya garam digunakan dalam kehidupan seharian untuk menambah rasa masin dalam setiap masakan dan ada juga digunakan untuk kesihatan badan yang tertentu. Namun, ia agak pelik apabila garam boleh digunakan untuk hilangkan jerawat, bintik hitam, melembapkan kulit dan juga memutihkan kulit muka.

Mungkin ada yang belum tahu bahawa garam juga boleh dijadikan penawar hilangkan jerawat, untuk kesihatan kulit wajah dan dijadikan sebagai bahan kecantikan. Menurut kajian kandungan mineral magnesium, sodium, kalium dan kalsium yang tinggi menjadikan garam sangat berkesan untuk kesihatan kulit muka.

Petua Hilangkan Jerawat dan Bintik Hitam Guna Garam


Pencegahan bintik hitam

Bagaimana cara untuk hilangkan jerawat, bintik hitam dan juga rawatan memutihkan muka dengan menggunakan garam? Berikut dikongsikan cara penggunaan yang betul dengan campuran beberapa bahan lain yang akan menjadikan ia sangat mujarab.

Garam dan Air Mawar

Jerawat di pipi dahi dan muka

Sediakan setengah sudu garam dicampurkand engan satu sudu air mawar. Kemudian kacau campuran tersebut sehingga sekata. Cara untuk menggunakannya, sapukan campuran air mawar dan air garam tadi di muka dan bilaskan dengan air sejuk sehingga bersih setelah beberapa minit.

Garam dan Gula

Petua hilangkan jerawat di muka

Anda perlu mencampurkan garam dan gula sebanyak setengah sudu garam dan juga gula. Campuran tersebut perlu diletakkan ke atas pinggan atau piring. Kemudian gosok campuran tersebut di wajah anda sehingga sekata selama 10 hingga 15 minit. Seterusnya bersihkan muka anda dengan menggunakan kapas yang basah.

Garam dan Madu Lebah

Ubat jerawat di hidung

Campuran ini dapat menghilangkan jerawat di muka dan juga boleh menghilangkan bintik hitam atau blackhead selain memutihkan muka dan melembapkan kulit wajah anda. Cara menggunakan dengan mencampurkan sesudu madu dan setengah sudu garam.

Sapukan campuran tersebut di kawasan kulit muka dengan rata. Kemudian biarkan selama 10 hingga 15 minit dan seterusnya dibasuh dengan air yang bersih atau pun menggunakan ketulan ais.

Garam dan Lemon

Cara nak hilangkan jerawat parut tradisional

Cara yang terakhir ini anda perlu menyediakan setengah sudu garam dan sesudu jus limau nipis atau lemon. Campurkan keduanya dan gosok di muka dengan rata dan perlahan serta tidak perlu gosok dengan kuat. Setelah itu, bersihkan kulit muka anda dengan air suam dan basuh lagi sekali dengan air sejuk supaya dapat menutup liang yang terbuka di kulit wajah anda.

11 Petua Hilangkan Jerawat Dengan BerkesanSemua petua dan cara hilangkan jerawat dan bintik hitam yang dikongsikan adalah hasil perkongsian daripada laman Alif Channel dan ditulis semula oleh Koleksi Viral kepada anda semua. Semoga perkongsian ini bermanfaat buat anda yang menghadapi masalah kulit muka. - www.koleksiviral.com