Cara Semak Pos Laju Tracking Secara Online dan SMS (Track and Trace)

Check barang pos online

Perkhidmatan menjejak atau tracking shipment (Poslaju Track and Trace) iaitu mengesan barang yang dihantar atau kiriman barang menggunakan Pos Laju, Pos Mel, Pos Ekspres (Express), Pos Parcel dan Pos Malaysia International sememangnya disediakan oleh Pos Malaysia Berhad untuk kegunaan orang ramai yang membuat penghantaran barang atau apa saja melalui poslaju (National Courier).

Dengan perkhidmatan PosLaju tracking code number ini anda boleh membuat semakan status kiriman dan penghantaran barang anda pada bila-bila masa sahaja sama ada bila dihantar, apakah proses yang dilaluinya.

Dan dari mana barang dihantar dan dimanakah barang anda berada ketika anda menyemak secara online menggunakan kotak carian mengesan status barangan anda tersebut.

Perkhidmatan trace and track ini juga boleh disemak menggunakan 15 nombor tracking sekaligus dalam sekali semakan. Bermakna anda boleh check tracking dengan menggunakan 15 nombor dalam satu masa tanpa menyemak secara satu-satu dan membuang masa.

Tracking Kiriman Pos Laju Malaysia Secara Online


Cara untuk cek tracking poslaju yang dikirimkan, anda memerlukan consignment number iaitu nombor yang tertera pada nota kiriman (consignment note). Nombor ini adalah kod semakan (poslaju tracking number) yang harus digunakan bagi menjejaki status barangan yang telah dihantar itu.

Semakan barang sampai poslaju

Semakan status penghantaran kiriman Pos Malaysia boleh dilakukan secara online dengan melayari laman web Track and Trace Pos Laju menerusi pautan yang disediakan seperti di bawah, sila klik link berikut untuk semak kiriman anda itu dengan segera;


Cara Semak Status Kiriman Pos Malaysia


Sila ikuti langkah-langkah cara nak semak barang dari poslaju atau kiriman Pos Malaysia dengan betul.

1. Sila masukkan tracking number kiriman anda ke dalam kotak yang disediakan. Anda tidak perlu jarakkan nombor, jika tersalah satu huruf pasti tidak berjaya mencari dan mengetahui status penghantaran kiriman itu.

Status penghantaran barang

2. Sila tekan pada butang TRACK. Seterusnya keputusan semakan akan dipaparkan dan menunjukkan status terkini poslaju setiap item yang dikirimkan mengikut tracking number yang telah anda masukkan sebentar tadi.

Poslaju tak update tracking

3. Kemudian, sila klik pada nombor yang tertera untuk anda lihat maklumat tentang item anda itu dengan lebih lengkap. Maklumat penuh akan dipaparkan tentang dimana ia dikirimkan, sejarah perjalanan kiriman termasuk senarai tarikh, masa, proses serta tindakan yang telah dibuat terhadap kiriman poslaju tersebut serta di mana lokasi sebenarnya seperti dibuat di pejabat pos dan sebagainya

Tracking Kiriman Pos Laju Melalui SMS


Perkhidmatan SMS juga disediakan untuk track kiriman pos laju yang telah anda buat. Cara semak penghantaran dengan SMS sangat mudah dan cepat untuk dilakukan, hanya ikuti langkah yang berikutnya:

Check tracking melalui sms

1. Sila taipkan:

PL <jarak> [Tracking Number]

Contoh: PL EJ778923008MY

2. Sila hantarkan SMS tersebut ke nombor 33333

Setiap penghantaran SMS yang digunakan oleh pengguna Maxis, Digi dan Celcom sahaja akan dicaj sebanyak RM0.50 bagi setiap SMS yang dihantar.

Aplikasi Pos Malaysia

Anda juga boleh buat semakan berkaitan dengan Pos Malaysia menerusi aplikasi yang terdapat di Google Play Store yang perlu dimuat turun atau download.

Sila buat carian menggunakan nama Pos Malaysia Mobile Apps di App Store. Kemudian anda boleh terus menyemak status penghantaran poslaju anda dengan memasukkan no tracking pos laju tersebut.

Info Perkhidmatan PosLaju

Berikutnya adalah antara perkhidmatan yang telah disediakan oleh Pos Laju Malaysia kepada semua pengguna dan rakyat Malaysia;

  • Penghantaran yang pantas pada hari yang sama
  • Penghantaran hari yang seterusnya
  • Pos Ekspres (Pos Express)
  • Masa Perkhidmatan Pos yang tertentu
  • Pos Parcel
  • Pos Laju Pack
  • On Demand Pick-up

Selain perkhidmatan pos dan penghantaran barang, pos laju turut menyediakan beberapa perkhidmatan lain iaitu perkhidmatan tambah nilai seperti pic-up, alat elektronik perkapalan, pembungkusan, insurans dan sebarang pengesanan yang berkesan melalui website rasmi Pos Malaysia seperti yang berikut www.poslaju.com.my.

Aduan Kerosakan Barang, Lewat atau Hilang

Sekiranya pengguna menghadapi masalah seperti barang yang dipos rosak, lewat sampai, hilang dan lain-lain, anda boleh membuat aduan dengan menghubungi PosLaju Hotline Customer Service.

Atau menerusi talian 1-300-300-300 pada waktu operasi poslaju pada hari berkerja iaitu hari Isnin sehingga Jumaat dari 8.30am ke 8.00pm dan hari Sabtu dari jam 8.30 pagi hingga ke 5 petang, kecuali hari Sabtu pertama pada setiap bulan dan juga cuti umum. - koleksiviral.com

Permohonan Skim Perumahan Mampu Milik Swasta (Skim MyHome 2018)

Rumah mampu milik swasta

Kerajaan Malaysia telah memperuntukkan dana untuk pembelian rumah pertama untuk mereka yang berkerja di sektor swasta menerusi Skim Perumahan Mampu Milik Swasta atau kini lebih dikenali sebagai Skim MyHome 2018 yang kini menjadi perbualan ramai yang ingin membuat permohonan.

Menerusi skim ini, Kerajaan telah menyediakan insentif yang bernilai sehingga RM30,000 bagi setiap unit rumah yang ingin dibeli oleh mereka yang berkelayakan yang bukan penjawat awam di sektor kerajaan.

Skim Perumahan Mampu Milik Swasta MyHome

Skim MyHome ini sebenarnya telah diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia Dato' Sri Mohd Najib sewaktu membuat pembentangan Rang Undang-Undang Perbekalan 2014 di Dewan Rakyat pada tarikh 25 Oktober 2013.

Skim MyHome ini juga adalah merupakan salah satu langkah kerajaan Malaysia untuk menggalakkan mereka yang berkerja di sektor swasta membuat pembinaan lebih banyak rumah mampu milik. Manakala, pada tahun 2015, kerajaan telah menyediakan peruntukkan sebanyak RM300 juta bagi pembinaan 10,000 unit rumah mampu milik di seluruh negara.

Syarat Kelayakan Permohonan Skim MyHome

Permohonan Skim MyHome 2018 terbuka kepada semua yang telah memenuhi syarat-syarat kelayakan seperti yang berikutnya:

  • Warganegara Malaysia
  • Berumur 18 tahun ke atas
  • Pembelian rumah pertama
  • Permohonan satu (1) unit rumah kepada setiap isi rumah; dan
  • Pendapatan isi rumah perlu mengikut ketetapan pendapatan isi rumah bagi MyHome 1 dan MyHome 2
Semua borang permohonan yang diterima akan disemak oleh Jawatankuasa Pemilihan Pembeli Skim MyHome yang dipengerusikan oleh Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan) JPN, KPKT dan dianggotai oleh Wakil Kementerian Kewangan, Wakil Kerajaan Negeri/ Lembaga Perumahan Berkaitan/ Wakil Bahagian Dasar KPKT dan Wakil Pemaju Perumahan berkaitan.

Contoh dan Ciri-ciri Rumah Mampu Milik Skim MyHome
Jenis Rumah Skim MyHome Harga Pasaran/ Jualan (RM) Harga Sebenar Pembeli (RM) Keluasan Minimum (kps) Pendapatan Bulanan Isi Rumah (RM)
MyHome 1 80K - 120K 50K - 90K 800 3,000-4,000
MyHome 1
Sabah & Sarawak
90K - 120K 60K - 90K 800 3,000-4,000
MyHome 1
WP Kuala Lumpur
80K -150K 50K - 120K 800 3,000-4,000
MyHome 2 120K - 200K 90K - 170K 850 4,001-6,000
MyHome 2
Sabah & Sarawak
120K - 250K 90K - 220K 850 4,001-6,000
MyHome 2
WP Kuala Lumpur
150K - 300K 120K - 270K 850 4,001-6,000

Cara Memohon Rumah Skim MyHome

Cara untuk membuat permohonan bagi mendapatkan rumah dari skim MyHome sebenarnya sangat mudah iaitu boleh dibuat secara oline menerusi laman web rasmi MyHome. Walau bagaimanapun, setiap borang permohonan perlu disertakan sekali dengan beberapa dokumen sokongan seperti yang berikut:
  • Salinan kad pengenalan pemohon dan pasangan
  • Salinan surat nikah/sijil nikah (Jika berkenaan)
  • Salinan kad OKU/surat pengesahan OKU (Jika berkenaan)
  • Salinan surat akuan sumpah bekerja sendiri
  • Salinan surat pengesahan majikan
  • Salinan penyata gaji terbaru
  • Salinan penyata KWSP atau penyata cukai pendapatan
  • Salinan surat pencen (Jika berkenaan)
  • Salinan kad pengenalan/MyKid/sijil kelahiran
  • Salinan Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat(CCRIS) pemohon dan pasangan
Semua borang permohonan pinjaman perumahan Skim My Home wajib dimuat naik bersama dokumen dan surat sokongan ke sistem Skim MyHome. Kegagalan menyertakan dokumen berkaitan akan menyebabkan permohonan anda akan ditolak serta-merta.

Contoh Rumah Mampu Milik Skim MyHome

Semua rumah mampu milik yang dibina khas di bawah Skim MyHome telah dilengkapi dengan 3 bilik tidur dan bilik air. Lokasi, rumah dan senarai projek perumahan yang dibina mengikut negeri di Malaysia iaitu di Melaka, Wilayah Persekutuan, Pahang, Kelantan, Selangor, Johor Bahru, Sabah, Perak dan Kedah. Berikutnya kami kongsikan contoh rumah Skim MyHome yang ditawarkan seperti di laman web MyHome.
skim myhome rumah mampu milik
Jenis MyHome 2 di Kuantan, Pahang

Permohonan rumah mampu milik
MyHome 2 di Batang Padang, Perak

Cara memohon rumah myhome
Jenis My Home 2 di Rompin, Pahang

Skim Myhome 2018
MyHome 2 di Kubang, Pasu, Kedah

Antara lokasi daerah di setiap negeri yang mempunyai pembinaan rumah MyHome adalah seperti di :

  • Batang Padang, Manjung Perak
  • Kuala Muda dan Kubang Pasu, Kedah
  • Tawau dan Tuaran, Sabah
  • Melaka Tengah, Melaka
  • Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan
  • Bachok, Kelantan
  • Kuantan, Temerloh dan rompin, Pahang
  • Hulu Langat, Selangor
  • Johor Bahru, Johor
  • Dan sebagainya di KPTKT

Untuk sebarang pertanyaan dan keterangan lanjut tentang permohonan Skim Perumahan Mampu Milik Swasta, anda boleh membuat semakan dan pertanyaan menerusi laman web rasmi KPTKT atau hubungi pegawai bertugas di talian 03-8891 4027/ 4054 / 4055 / 4062 atau anda juga boleh emel ke [email protected]

Jangan Tertipu Lagi. Ini Cara Kesan Scammer Menipu Ketika Beli Barang Di Facebook, Mudah dan Carousell


Pembelian secara online adalah kemudahan yang menjadi keperluan bagi semua pengguna internet pada masa kini selain menyeronokkan ia juga boleh menjimatkan masa dan tenaga kerana segalanya di hujung jari dengan hanya klik sahaja.

Pada zaman ini, begitu banyak barangan yang boleh dibeli secara atas talian dan yang lebih menariknya barang yang dijual tersebut boleh didapati dengan harga yang lebih murah berbanding dibeli di kedai-kedai. Ini menjadikan pembelian secara online menjadi pilihan ramai kerana harga yang munasabah dan kualitinya juga boleh tahan.

Walau bagaimanapun, online shopping juga seperti perkara lain yang mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri apabila pembelian sebegini pasti akan terdedah dengan risiko ditipu oleh mereka yang tidak bertanggungjawab seperti scammer yang sentiasa mengambil kesempatan untuk mendapatkan pendapatan yang mudah dan cepat.

Scammer menipu pembeli
Sumber Facebook Senarai Nama Penipu Online

Beberapa hari lalu, seorang pemilik akaun Facebook yang dikenali sebagai Linda Shuk telah berkongsi bagaimana cara untuk mengenalpasti dan mengecam aktiviti scammer yang dipercayai masih lagi bergerak aktif sehingga kini. Beliau juga telah dapat menyelamatkan sejumlah wang yang dikatakan hampir dikebas oleh penipu online terbabit.

Melalui perkongsiannya, Linda berkata, ketika itu dia ingin membuat pembelian daripada seorang penjual yang dikatakan ingin menjual barangan terpakai. Oleh kerana tertarik dengan tawaran tersebut selain harga yang murah dia membuat keputusan untuk membeli dalam talian.

Walau bagaimanapun, secara tiba-tiba terlintas di hatinya untuk memeriksa data peribadi peniaga terbabit. Dia dengan segera memasukan segala butiran seperti nombor akaun bank milik penjual tersebut dan sebagainya. Apa yang mengejutkan, sebenarnya dia sedang berurusan dengan seorang penipu iaitu scammer yang kini dikehendaki kerana penipuan yang dilakukannya seperti yang dilaporkan.

Berikutnya adalah perkongsian Linda Shuk tentang penipuan scammer tersebut yang kini masih lagi bergerak aktif mencari mangsanya.

penipu

Baru tahu link scam.my ini untuk cek penipuan, boleh masukkan nombor akaun seller tu. Terima kasih Humaira Salleh atas pertolongan. Semoga kawan-kawan lain pun lebih berhati-hati. Memang scammer rupanya.

Polis ada memberitahu semalam kat Shoppe pun ramai yang kena tipu rupanya. Pelik juga tapi kepada siapa yang nak beli, silakan. Saya tak halang pun. Just sharing apa yang disampaikan saja.

Saya kena tipu dengan seller di bawah ni.

'Anis Nur Deanna Ahmad Shaharum'

semak penipu

Sila berhati-hati dengan penama di atas sebelum melakukan sebarang transaksi melalui online banking. Modus operandi menjual barang pre loved baby and handphone berjenama dengan harga yang murah di Mudah, Facebook, Carousell dan baru-baru ini di apps IM Sold.

Turut melakukan jenayah penipuan secara online adalah teman lelakinya Muhammad Syafiq Syahmi Bin Zulkifli. Pelbagai penipuan telah dilakukan oleh sweet couple ini dan ramai mangsa telah membuat pengakuan dan laporan polis untuk menangkap sweet couple ini. Namun, tiada tindakan dari pihak polis.

BACA JUGA : Panggilan Palsu Dari Bank Yang Diterima Lelaki Ini Hampir Membuatkan Dia Tertipu Dengan Taktik Terbaru SCAMMER

Berikutnya adalah detail mengenai pasangan ini. Sila berhati-hati dan semak account number sweet couple ini sebelum melakukan sebarang transaksi.

1. Anis Nur Deanna Ahmad Shaharum
No. Mykad: 951128-08-5992

No 46 Tingkat Zarib 2B,
Taman Pinji Mewah Lahat 31500 Perak

E4-01 ,Seroja Apartment, Jalan Putra Perdana 10,
Taman Putra Perdana, Puchong,
Selangor.(Alamat terkini)

Nombor akaun CIMB:
12022935437526 / 7007285864

Nombor telefon yang sering digunakan: 012-231 2439

Nama akaun Facebook :
  • Deanna Syahmi
  • Shazlynn Lynn
  • Lynna Saari
  • Leesya Damia Damia
  • D Iyanz ahmad

Nama ibu: Azlin binti Abidin ( 011-1230 0080)
No. Mykad : 740402-08-5136


2. Muhammad Syafiq Syahmi bin zulkifli
No. Mykad: 950206-03-6105

E-1-5 Kiambang Apartment,
Taman Putra Perdana 47130,
Puchong, Selangor.

No. telefon: 017-478 1179

Nombor akaun Maybank : 16425877419

Nama akaun Facebook:
  • Lily Deanna Hunnyboo (adik)
  • Zawahir yusoff (mak)
  • Zulkifli zakaria (bapak)

Satu keluarga tidak kisah pun anak mereka jadi penipu. Tidak mahu berikan sebarang kerjasama langsung.


Kisah penipuan mereka pernah diceritakan di sini : Senarai Nama Penipu Online – Malaysia

Tolong share, viral dan sebarkan sebab diorang ni semakin berani dan aktif setiap hari dengan buat pelbagai akaun Facebook baru termasuk account Carousell, Mudah.my dan IM Sold untuk perdayakan orang.

Kemungkinan besar, gambar display profile Facebook dia pakai gambar orang lain. Tak pernah serik dan takut budak-budak ni selagi polis tak dapat tangkap diorang, selagi itu diorang berani.

Bantu saya sebarkan supaya tiada lagi mangsa mereka selepas ni. Terima kasih kepada yang banyak bagi maklumat pada saya. Terima kasih.

Boleh share jika nak, tak perlu minta izin.

INFO:

1. Anda juga boleh membuat semakan penipuan peniaga online iaitu dengan menyemak sama ada perniagaan mereka berdaftar atau tidak dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) melalui laman web SSM.

2. Melalui nombor pemilik akaun bank yang diberikan penjual atas talian, anda juga boleh buat semakan sama ada peniaga terbabit mempunyai laporan berkaitan dengan penipuan online melalui laman web Jabatan Siasatan Jenayah Komersil.

Cyber Crime Alert Royal Malaysia Police

Orang ramai diminta sentiasa berhati-hati ketika ingin membuat pembelian secara online. Adalah lebih baik berhati-hati sebelum duit milik anda dikebas begitu sahaja. - koleksiviral.com

Pendaftaran Online Murid Tahun 1 Bagi Anak Yang Lahir Tahun 2012 & 2013 Ambilan 2019 & 2020

Daftar Secara Online SPATKPM

Sekiranya anda mempunyai anak yang dilahirkan pada tahun 2012 dan 2013 iaitu yang berumur 5 dan 6 tahun pada masa ini. Jangan lupa untuk membuat pendaftaran murid tahun 1 secara online pada bulan Mac nanti untuk kemasukan sesi tahun 2019 dan 2020 . Ini kerana pendaftaran tersebut dibuka lebih awal iaitu 2 tahun sebelum persekolahan. Perkara tersebut dilakukan untuk memudahkan urusan serta penempatan di sekolah yang menjadi pilihan masing-masing.

Sistem Pendaftaran Atas Talian Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) tersebut diwujudkan adalah untuk memudahkan semua ibu bapa untuk membuat permohonan sekolah untuk anak mereka yang akan mula masuk darjah satu nanti. Jadi, ibu bapa tidak lagi perlu bersusah payah pergi ke sekolah untuk memohon serta mengambil borang atau mendaftar secara manual untuk daftar anak tahun 1.

Cara untuk mendaftar secara online bagi tahun 1 tidaklah sesukar mana, anda perlu membuat pemilihan sekolah yang anda rasakan sesuai untuk anak. Walau bagaimanapun, ibu bapa atau penjaga perlu membuat pendaftaran kali pertama iaitu permohonan baru Daftar Pengguna Baru untuk mendapatkan akaun sendiri supaya sistem tersebut dapat diakses dengan sepenuhnya sebelum mendaftar permohonan untuk anak di bawah jagaan bagi tahun 1 sesi 2019-2020.

daftar sekolah anak tahun 1
Permohonan Pendaftaran Tahun 1 Semenanjung Malaysia

Permohonan Tahun 1 Ambilan Sesi 2019/2020

Bagi sesiapa yang mempunyai anak yang lahir pada 2012 (berumur 6 tahun pada 2018), yang lahir pada 2013 (berumur 5 tahun pada 2018) atau yang lahir pada 1 Januari 2014 (berumur 4 tahun pada 1 Januari 2018), wajib ambil tahu tentang perkara ini.

Ini sebagai peringatan untuk diri sendiri yang terlepas Pendaftaran Online Tahun Satu, Amna, pada tahun lepas ketika Amna berumur lima tahun.

Seperti biasa, ayat ini keluar "Alah, tahun depan kan ada" sedangkan tahun depan (tahun ini 2018) saya perlu berebut untuk daftar dan tak boleh lupa atau Amna tak bersekolah.

Garis panduannya begini:

1. Anda adalah penduduk Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak masih menggunakan borang pendaftaran manual.

2. Alert dengan website di mana pendaftaran secara online akan dibuka bermula 1 Mac 2018 - https://public.moe.gov.my

3. Perlu print borang yang telah siap diisi nanti bersama dokumen yang diperlukan ke sekolah yang dipohon. Jadi, boleh mula siapkan dokumen dari hari ini.

4. Dokumen yang diperlukan
  • Sijil lahir anak (salinan + asal)
  • Kad Pengenalan ibu bapa (salinan + asal)
  • Surat nikah/cerai (salinan + asal)
  • Bil yang mempunyai alamat tempat tinggal
  • Sampul surat standard dan setem
  • Laporan doktor dan kad OKU jika berkaitan

5. Alert dengan tarikh semakan status permohonan. Jika berjaya, boleh proceed nombor 3 dan 4. Jika tidak, perlu buat rayuan segera.

Sumber: Maryam Jamilah

INFO:

Daftar sekolah darjah 1 online
Foto : Koding KN

Untuk ibu bapa yang bercadang untuk daftar pada waktu tepat jam 12 malam pada 1 Mac 2018 nanti, anda diminta bersabar. Anda mungkin akan mengambil masa untuk login dalam masa beberapa jam. Teruskan usaha untuk mendaftar kerana talian berkemungkinan akan sibuk kerana mungkin terlalu banyak permohonan dan pendaftaran pada masa yang sama.

Permohonan ini adalah satu permohonan untuk penempatan kanak-kanak yang akan memasuki sekolah. Namun, JPN atau PPD atau PPB tidak memberi sebarang jaminan bahawa kanak-kanak tersebut akan ditempatkan di sekolah seperti mana yang dinyatakan dalam borang permohonan penempatan sekolah.

Semakan status keputusan permohonan dijangka boleh diketahui bermula pada tarikh Julai hingga Ogos 2018 menerusi sistem aplikasi yang sama dimana anda memohon untuk kemasukan 2019 dan 2020. Sekiranya berjaya, anda perlu mencetak Surat Penempatan tersebut dak kemudiannya menghantar ke sekolah berkenaan serta membawa sijil lahir asal anak.

Untuk permohonan yang tidak berjaya pula, anda dibolehkan membuat Permohonan Rayuan Penempatan Semula melalui sistem yang sama dan semakan keputusan rayuan juga boleh diketahui pada bulan Oktober nanti dan tarikh tersebut akan dinyatakan menerusi laman web yang sama.

Semoga bermanfaat. - Koleksiviral.com

Download Aplikasi Semakan BR1M Untuk Cek Status Permohonan

Kemaskini online ebrim

Untuk semakan BR1M 2018 kini menjadi lebih mudah selepas Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) telah membangunkan satu aplikasi mobile untuk pengguna yang ingin menyemak status permohonan, status penghantaran borang, status rayuan dan status bayaran Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M).

Melalui satu kenyataan yang dinyatakan LHDN, pemohon BR1M kini boleh memuat turun aplikasi tersebut melalui Play Store atau juga dikenali sebagai Google Play untuk mereka yang menggunakan platform Android dan App Store untuk pengguna platform iOS.

Aplikasi ini akan memudahkan lagi urusan pemohon untuk melakukan semakan tanpa perlu menghubungi talian BR1M atau pun beratur panjang di kaunter-kaunter cawangan BR1M di seluruh Malaysia.

Menurut kenyataan itu lagi, mohon orang ramai perlu memastikan bahawa aplikasi berkenaan yang dimuat turun adalah merupakan aplikasi tulen yang telah dibangunkan oleh LHDNM melalui platform masing-masing mengikut jenis telefon milik pemohon yang memohon bantuan.

Pemohon juga hanya perlu download aplikasi tersebut dari Play Store atau App Store dengan kata carian 'Semakan BR1M' serta mengikut arahan yang mudah yang telah disediakan melalui aplikasi LHDNM tersebut. Cara semakan melalui aplikasi adalah cara yang sangat mudah untuk buat semakan kerana segalanya hanya di hujung jari sahaja. - Bernama

Contoh Paparan Aplikasi BR1M

Semakan mybrim
Paparan Laman Utama Aplikasi BR1M

Cek brim online
Paparan Semakan Status Permohonan BR1M

Link Download Aplikasi LHDN seperti berikut:

Jadual Pembayaran BR1M 2018

Kategori 1

Februari - RM450
Untuk individu yang berpendapatan bulanan RM2,000 dan ke bawah.

Kategori 2

Feb - RM300
Jun - RM300
Ogos - RM300
Untuk isi rumah berpendapatan bulanan RM3,001 - RM4,000.

Kategori 3

Feb - RM400
Jun - RM400
Ogos - RM400
Untuk isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah.

INFO BR1M 2018

Anda juga boleh buat semakan secara online MyBR1M 2018 melalui internet di laman rasmi BR1M LHDN, sama ada untuk kemaskini, syarat kelayakan, semak status permohonan, buat permohonan baru, download borang, maklumat serahan borang, senarai bank yang terlibat dan sebagainya. Dengan cara ini juga anda boleh mendapatkan panduan lengkap secara keseluruhannya tentang bantuan dari kerajaan Malaysia ini.

Sila klik pautan rasmi di bawah:

BR1M Bantuan Rakyat 1Malaysia

Kadar Bayaran Terkini Buat Passport Antarabangsa Malaysia & Pembaharuan Secara online

Cara buat pasport Malaysia antarabangsa

Jabatan Imigresen Malaysia telah pun membuat pengumuman tentang kadar bayaran untuk memperbaharui atau membuat passport Antarabangsa Malaysia bagi tempoh selama lima tahun dari tarikh dikeluarkan untuk semua warganegara Malaysia adalah sebanyak RM200 bagi satu pasport.

Ini bermakna harga bayaran yang terbaru itu telah dikurangkan sebanyak RM100 jika dibandingkan dengan kadar bayaran asal yang terdahulu iaitu sebanyak RM300. Pengurangan ini juga menunjukkan kadar bayaran Pasport Malaysia Antarabangsa untuk tempoh sah selama dua tahun pada tahun 2017 juga telah dimansuhkan.

Kadar Bayaran Pasport Malaysia 2018


Perbaharui Passport Malaysia

1. Pemohon biasa (13 Tahun hingga 59 Tahun) – RM200

2. Warga Emas (60 Tahun ke atas) – RM100

3. Kanak kanak (12 Tahun dan ke bawah) – RM100

Kanak-kanak yang berumur di bawah 4 tahun digalakkan membawa gambar bersama semasa membuat permohonan mengikut sepsifikasi yang telah ditetapkan.

4. Siswazah Luar Negara (bawah 21 tahun) – RM100

Pelajar yang berumur 21 tahun dan ke bawah yang menerima tawaran melanjutkan pelajaran ke peringkat Ijazah di Institut Pengajian Tingg (IPT) di luar negara perlu mengemukakan dokumen sokongan yang berikut;

  • A. Surat tawaran IPT atau Agensi Pengambilan Pelajar atau surat tawaran biasiswa atau tajaan.
  • B. Resit yuran pendaftaran
  • C. Kad Matrik Pelajar (jika sedang belajar).
5. Jemaah Haji – RM100

Surat pengesahan dari Tabung Haji atau agensi yang telah dilantik perlu dibawa bersama semasa membuat permohonan pasport.

6. Orang Kelainan Upaya (OKU) – Percuma

Golongan OKU yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) perlu membawa Kad Pendaftaran yang telah dikeluarkan oleh JKM sebagai bukti kebenaran.

Cara Terkini dan Panduan Buat Pasport Malaysia Antarabangsa

Sebelum membuat permohonan untuk mendapatkan pasport Antarabangsa, anda disarankan untuk mengetahui serba sedikit tentang garis panduan bagaimana untuk membuat pendaftaran dan memohon pasport sebelum mengisi borang.

Dokumen, gambar pasport, harga kos bayaran, keperluan, kegunaan, surat sokongan dan syarat-syarat untuk dapatkan passport adalah antara perkara penting yang harus anda ketahui dan senaraikan untuk isi borang permohonan nanti sama ada dalam talian atau hadir ke pejabat Imigresen.

Berikutnya adalah maklumat tentang bagaimana untuk buat permohonan pertama kali atau yang baharu. Sila klik pautan di bawah ini:

Garis Panduan dan Prosedur Permohonan Baharu Passport Malaysia Antarabangsa

Cara Permohonan Renew Passport Antarabangsa Malaysia Online

Cara memohon pasport online

Myonline Pasport adalah satu cara dan kemudahan rakyat Malaysia yang ingin membuat permohonan perbaharui Passport Malaysia secara atas talian melalui internet.

Permohonan secara online juga boleh membuat bayaran dengan menggunakan kad kredit atau kad debit secara terus (FPX).

Pemohon boleh membuat pilihan untuk mengambil pasport di pejabat pengeluar pasport yang disenaraikan dalam sistem. tarikh dan masa untuk pengambilan passport akan ditentukan oleh sistem berdasarkan hari dan masa permohonan yang telah dibuat.

Waktu serahan. Permohonan yang dibuat sebelum jam 3 petang hari bekerja akan diserahkan pada hari yang sama dan permohonan selepas jam 3 petang akan diserahkan pada jam 10 pagi hari bekerja berikutnya.

Untuk memohon atau semak secara online anda boleh klik pautan di bawah:

Permohonan Passport Antarabangsa Secara Atas Talian

Info Utama Portal Rasmi Jabatan Imigresen Malaysia

Melalui portal Jabatan Imigresen Malaysia, anda boleh mendapatkan sebarang maklumat berkaitan dengan mudah dan cepat. Semuanya hanya di hujung jari sahaja seperti yang berikutnya:
  • Semakan Status Permohonan Pas Pelajar
  • Semakan Status Permohonan Permit Masuk (myOnlinePermit)
  • Semakan Status Kawalan Imigresen untuk Warganegara Malaysia - Blacklist (SSPI)
  • Semakan Permohonan Pembantu Rumah/ Pekerja Asing
  • Lain-lain Semakan dan Perkhidmatan Secara Dalam Talian (Online)

INFO PENTING
  1. Pemohon perlu hadir sendiri untuk mengambil pasport dengan mengemukakan kad pengenalan, pasport sedia ada dan resit bayaran. Tiada wakil dibenarkan.
  2. Bagi pemohon di bawah umur 18 tahun perlu membawa sijil kelahiran dan penjaga yang sah yang telah memberi kebenaran perlu hadir bersama.
  3. Sekiranya pemohon atau penjaga tidak hadir semasa kutipan pasport, pasport tersebut tidak akan diserahkan.
Semoga bermanfaat! - koleksiviral.com

Tanda-tanda Tonsil Sakit Tekak Seperti Ini Tak Semua Perlu Lakukan Pembedahan & Buang

cara mengatasi tonsil

Jika anak seringkali demam suhu panas dalam jangka masa yang lama berbanding biasa, keadaan tersebut mungkin adalah tanda-tanda tonsil sedang menyerang anak anda. Selain itu, anak-anak atau baby pasti akan jadi sakit tekak dan susah menelan, radang atau bengkak tonsil yang biasanya diikuti dengan sakit kepala, sembelit, sakit telinga, lemah badan dan turut hilang selera makan.

Pasti ramai ibu bapa yang tertanya adakah bahaya tonsil? Petua hilangkan sakit tekak dan kahak akibat sakit, berjangkit, berdarah atau bengkak yang berpanjangan? Apakah ubat sakit tekak yang paling mujarab? Adakah harus lakukan pembedahan tonsil sekiranya bernanah dan sebagainya. Bagaimana cara untuk menghilangkan dan petua untuk mengatasi sakit seperti ini?

BACA : Petua Menghilangkan Batuk Berkahak Bayi Dan Kanak-Kanak Dengan Daun Sireh

Anda jangan bimbang lagi kerana seorang doktor yang dikenali sebagai Dr. Ezairy M. Salih telah berkongsi di Facebook bagaimana beliau pernah menghadapi berbagai jenis kes yang membabitkan sakit tonsil. Ikuti perkongsian beliau sepertti berikut;

cara menghilangkan tonsil pada bayi

Sakit Tekak Kerana Tonsil dan Rawatan


“Doktor, anak saya ini kerap sangat kena sakit tekak, banyak dah doktor kata dia ada tonsil, boleh ke saya nak dia buat operation, buang saja tonsilnya?”

Perlu disedari bahawa tidak semua kes-kes tonsillitis memerlukan pembedahan tonsillectomy iaitu membuang tonsil. Oleh itu, apakah rawatan sebaiknya?

Pesakit seharusnya diberikan rawatan ubat-ubatan terlebih dahulu. Dapatkan rehat yang cukup di rumah. Minum air secukupnya. Buat pemeriksaan bersama doktor.

Ubat antibiotik perlu diberi jika ada tanda-tanda ia disebabkan oleh jangkitan bakteria sahaja. Ini kerana kebanyakan kes tonsillitis adalah disebabkan oleh virus. 15-30 peratus sahaja disebabkan oleh jangkitan bakteria!

Apakah tanda-tanda masalah tonsil disebabkan oleh jangkitan bakteria?

1. Tompok-tompok keputihan pada permukaan tonsil.

2. Demam panas, terutama disertai sakit tekak melebihi tiga hari.

3. Peningkatan sel darah putih leukosit dalam darah

4. Bakteria yang biasa menyerang tonsil ialah Group A Beta-Hemolytic Streptococci.

Apakah kriteria dan ciri-ciri bahawa anak anda memerlukan pembedahan untuk membuang tonsil?

1. Serangan tonsillitis teruk yang berulang melebihi enam serangan setahun beserta dengan demam panas dan bengkak kelenjar leher.

2. Sekatan pada saluran pernafasan sehingga mengganggu pernafasan, proses menelan dan percakapan. Masalah ini jika tidak dirawat dengan baik boleh membawa kepada sindrom apnea (berhenti pernafasan).

3. Nanah perintonsil (di sekitar tonsil) yang melebihi sekali serangan. Juga dipanggil peritonsillar abscess.

4. Bengkak satu sisi tonsil sahaja, tonsil membesar pada satu sisi sahaja yang berkemungkinan kanser. Harus berhati-hati.

BACA : Petua Hilangkan Batuk Berkahak Dan Gatal Tekak Dengan Bawang Putih

Info gambar:

tonsil pada kanak kanak
Gambar 1 menunjukkan pembengkakan tonsil disertai dengan pembengkakan pada kelenjar leher.


penyakit tonsil dan cara hilangkan
Gambar 1 menunjukkan pembengkakan tonsil disertai dengan pembengkakan pada kelenjar leher.

Semoga bermanfaat kepada semua. Perkongsian dari Dr. Ezairy M. Salih.